În intervalul 4- 5 aprilie 2019, în județul Maramureș a fost prezent ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. În cursul zilei de vineri, 5 aprilie, cu începere de la ora 12.00, în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, ministrul Apelor și Pădurilor a avut o întâlnire la care a fost invitată atât presa din județ, cât și primarii unităților administrative teritoriale.

Alături de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, la întâlnire au participat și prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, consilierii personali ai ministrului Apelor și Pădurilor, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, directorul general al RNP-Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, directorul ABA Someș-Tisa, Ioana Diaconescu, directorul tehnic ELH al ABA Someș-Tisa, Petrică Stroi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, Ciprian Codreanu, directorul Direcției Silvice Maramureș, Indrei Dumitrean, dar și foarte mulți primari din județul Maramureș.

În cuvântul de deschidere, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat faptul că ministrul Ioan Deneș se află în județ din după-amiaza zilei de joi, când a realizat o vizită la Seini, la una dintre cele mai importante lucrări pe partea de ape. Dimineața zilei de vineri l-a găsit pe ministrul Deneș la Ocolul Șomcuta Mare, unde a participat la o acțiune frumoasă de plantare de pomi în Fersig. După întâlnirea cu edilii din județ, programul zilei a continuat cu verificări la lucrările hidrotehnice din localitățile Botiza, Vișeu de Sus, Petrova, unde sunt lucrări în desfășurare pe bugetul Ministerului Apelor și Pădurilor. 
La discuțiile care a avut loc în sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, președintele Gabriel Zetea a subliniat faptul că, după foarte mulți ani, județul nostru are bugetul pe care îl merită în domeniul apelor și pădurilor. ”În acest an, Maramureșul este pe primul loc la nivel național în ceea ce privește sumele pe care ministerul le investește într-un județ, pentru că avem nevoie de aceste investiții. Există foarte multe probleme atât în domeniul apelor, cât și în cel forestier, iar fără aceste sume nu le vom putea rezolva niciodată. Acum însă, pot spune că am văzut și primari fericiți, deaorece vom finaliza investiții începute de ani de zile. Acest lucru arată că avem un om serios la nivelul Ministerului Apelor și Pădurilor, care s-a aplecat asupra nevoilor Maramureșului”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Ioan Deneș: ”Între județele României, Maramureșului i-a fost alocată cea mai mare sumă la nivel național”

Ministrul Ioan Deneș a declarat că, în această săptămână a realizat vizite de lucru în trei județe ale României, în timp ce săptămâna trecută a verificat lucrările din alte trei județe.
”Am venit în mijlocul maramureșenilor pentru a aduce vești bune și a le spune că, Guvernul Dăncilă, din care cu onoare fac parte, pe lângă măsurile sociale pe care le are în vedere și pe care le-a implementat -mărirea pensiilor și a salariilor-, se preocupă și de partea de investiții în infrastructură, fie ea rutieră sau hidrotehnică. Așa cum spunea și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, în anul 2019, pe baza criteriilor pe care le-am avut la Ministerul Apelor și Pădurilor, bugetul alocat anul acesta pentru investiții prin ministerul pe care îl conduc, este cel mai mare din ultimii zece ani la nivel național. 517 milioane de lei reprezintă lucrări hidrotehnice și aproximativ 200 de milioane de lei se vor investi în drumurile forestiere și regularizare torenți. Între județele României, cea mai mare sumă alocată a revenit Maramureșului, în 2019. Acest județ a fost vitregit ani și ani de zile de aceste investiții atât de necesare. Suma alocată pentru lucrări hidrotehnice în județ este mai mare decât sumele totalizate în ultimii trei ani la nivel local. Astfel, din cei 800 de milioane de lei care reprezintă bugetul Ministerului la nivel național, 54,5 milioane de lei se alocă Maramureșului pe sistemul de gospodărire a apelor, 18,4 milioane lei s-au stabilit pentru păduri și 1,73 milioane de lei pentru nutrienți. Totalul care se va finanța în județ este de 74,6 milioane de lei, aproape 10% din suma totală existentă la nivel național. Cu acești bani se vor amenaja 42,3 km albie de râu, 17,5 km vor reprezenta consolidări de mal, se vor realiza ziduri de sprijin pe o suprafață de 18,9 kilometri, vor fi executate 50 de praguri de fund și căderi, în timp ce drumurile forestiere vor fi reabilitate pe o distanță de 36 de kilometri”, a declarat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Se finalizează lucrări începute de peste un deceniu

Dintre obiectivele de investiții finanțate de la bugetul de stat și din surse proprii amintim amenajarea râului Săsar pentru tronsonul cuprins între Podul Culturii și Podul Viilor, amenajarea râului Firiza pentru apărare împotriva inundațiilor pe sectorul Blidari – Firiza, amenajarea râului Cavnic în localitatea Copalnic Mănăștur (lucrare începută în 2004 și care va fi finalizată în acest an). O lucrare care începe și se finalizează în anul 2019, fiind alocați cei peste 11,5 milioane de lei necesari face referire la regularizarea pârâului Bâleasa pe porțiunea ce străbate intravilanul orașului Săliștea de Sus. În ceea ce privește amenajarea Văii Băița, în orașul Tăuții Măgherăuș, -o lucrare începută în anul 2007- va fi finalizată în acest an, prin alocarea întregii sume necesare de 8,63 de milioane de lei. Amenajarea Văii Botiza și a Văii Sasu în localitatea Botiza este o altă lucrare demarată în anul 2007, pentru care s-a alocat întreagă sumă necesară de 7,66 milioane de lei pentru a putea fi finalizată în anul 2019. Sume de bani au fost alocate și pentru amenajarea râului Cvașnița în comuna Poienile de sub Munte.
”Șase milioane de lei se alocă, în 2019, pentru continuarea lucrărilor la bazinul de acumulare Runcu, în timp ce aproape două milioane de lei se acordă pentru continuarea lucrărilor de amenajare a Văii Seinel, în Seini. Există, de asemenea, proiecte propuse spre finanțare în puncte critice, dar și lucrări cuprinse în planul tehnic. Tot în anul 2019 continuă lucrările de refacere a podului CFF Novăț și CFF Cozia, în timp ce, pentru programul de regenerare a pădurilor s-a alocat suma de 7,7 milioane de lei”, a declarat ministrul Ioan Deneș. 
După prezentarea făcută de ministrul Apelor și Pădurilor, primarii din Maramureș au expus alte urgențe existente la nivel național, iar oficialul guvernamental a promis să își aplece atenția spre fiecare dintre problemele semnalate, cerând, totodată, implicarea completă a directorului SGA Maramureș și a directorului ABA Someș. Întâlnirea a fost extrem de reușită, edilii județului declarându-se mulțumiți de felul în care au găsit înțelegere la ministrul Ioan Deneș.

Articolul precedentParticipare numeroasă la Concursul interjudețean de matematică și informatică „Grigore C. Moisil”
Articolul următorCursuri gratuite pentru înot