Posturi montane puține, misiuni și intervenții zilnice, care au ajuns să depășească în județul Maramureș, în primele nouă luni ale acestui an, cifra de 1.000. În perioada ianuarie-septembrie, jandarmii montani din Maramureș au participat la 6 acțiuni de căutare a persoanelor în domeniul montan sau zone greu accesibile și au salvat 20 de persoane aflate în dificultate. Cu toate acestea, gradul de siguranță este unul ridicat în domeniul montan din județ, spun oficialii Jandarmeriei Maramureș.

Raportat la suprafața semnificativă a județului, în Maramureș funcționează doar patru posturi montane ale jandarmeriei: Șuior, Cavnic, Valea Vaserului și Borșa. Și tot raportat la existența celor 4 posturi montane, jandarmii montani au executat un număr mare de misiuni în primele 9 luni – aproape 1.300.

”Din păcate, nu este acoperită întreaga zonă montană. Compensăm cu activitatea altor structuri pentru a acoperi acele zone care se încadrează ca zonă montană, spre exemplu zona Lăpușului. Ca și atribuții, posturile montane sunt acelea care asigură menținerea ordinii publice în zona montană dar și activități privind supravegherea, controlul și protecția fondului cinegetic și piscicol, a fondului forestier, protecția mediului și căutare-salvare persoane-turiști în zona montană. Aș remarca un număr foarte scăzut de acțiuni de restabilire a ordinii publice – 12 (intervenție pentru aplanare conflicte – 2; intervenții la solicitări 112 – 10 misiuni). Raportat la suprafață, consider că e un număr scăzut și relevă totuși siguranța pe care o are cetățeanul în zona montană”, informează lt. col. Mihai Dan Haiduc în cadrul IJJ Maramureș.

Mai mult, jandarmii sunt solicitați și la cazuri care nu țin de domeniul montan. Au intervenit, spre exemplu, în acțiunea de căutare a bărbatului care duminică s-a rătăcit în zona Valea Română, iar luni a fost găsit decedat.

”Sunt niște reguli de conduită pe care ar trebui să le conștientizăm. Nu se poate să te duci pe munte, să culegi ciuperci singur, la o vârstă înaintată și bolnav. Sunt niște elemente esențiale care vizează protecția noastră ca persoană, dintre care cel mai important e să fie minim două persoane ca cineva să poată să apeleze la salvatori”, mai subliniază Haiduc.

În primele 9 luni, jandarmii montani au constatat și sancționat încălcările prevederilor legale și de conduită conform competențelor prin 85 avertismente în stațiunile montane, respectiv 144 avertismente pe traseele turistice  și au aplicat 36 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 20.500 lei. Nu s-au constatat fapte de natură penală în zona montană.

Articolul precedentIPJ Maramureș- lecții de prevenire la Liceul cu Program Sportiv
Articolul următorLuni se întrerupe furnizarea apei potabile pe mai multe străzi din orașul Cavnic