Datele statistice furnizate de Institutul Național de Statistică pe primul semestru al anului 2018 indică o creștere vizibilă a numărului de turiști care au ales Maramureșul ca destinație de vacanță, raportat la perioada de timp similară din 2017.

Cifrele oficiale arată că, procentual s-a înregistrat o creștere medie cu 20% a numărului de turiști și a nopților de cazare. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a precizat că aceste cifre sunt o reflecție directă a acțiunilor concertate întreprinse de instituția Consiliului Județean pentru promovarea turismului în țară și străinătate, pe de o parte, și de Ministerul Turismului, prin măsurile guvernamentale luate în acest an, pe de altă parte.
Consiliul Județean Maramureș a participat, în ultimii doi ani de zile, alături de Ministerul Turismului, la evenimente și târguri internaționale. Aceste acțiuni s-au reflectat și în faptul că Maramureșul are două premii EDEN obținute în anul 2017, Țara Chioarului și Sighetu Marmației fiind declarate Destinații de Excelență. Cele două reprezentante ale Maramureșului s-au clasat pe locurile doi și trei, după municipiul Suceava. Maramureșul a fost reprezentat cu cinste în mai multe țări ale lumii, iar colaboarea extraordinară pe care o avem cu Ministerul Turismului și, implicit, cu secretarul de stat, Bogdan Tomoiagă s-a reflectat, în 2018, în numărul turiștilor care au ales să ne treacă pragul. Nu putem să nu amintim și evenimentele culturale foarte bine organizate care au avut loc în ultima perioadă, al căror impact s-a văzut acum. Maramureșul este țara celor patru țări și cei care ne vizitează ajung la concluzia noastră, că avem cel mai frumos județ al României, cu oameni ospitalieri și iubitori de tradiție”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
În ceea ce privește Ministerul Turismului, una dintre măsurile luate, cu impact pentru creșterea sectorului turistic național și, implicit, pentru Maramureș, este cea prin care s-au acordat vouchere de vacanță angajaților din sistemul bugetar. Gheorghe Bogdan Tomoiagă, secretar de stat în Ministerul Turismului a arătat că beneficiarii voucherelor de vacanță din acest an sunt turiștii care au fost câștigați de către industria de profil.

O altă consecință a programului privind voucherele de vacanță este, potrivit demnitarului din Ministerul Turismului, creșterea interesului pentru dezvoltarea investițiilor în domeniu. Gheorghe Bogdan Tomoiagă susține că la nivelul Ministerului Turismului acest lucru se vede foarte clar prin numărul de solicitări de autorizare a structurilor de cazare venite dinspre Maramureș, în creștere procentuală în primele șase luni ale lui 2018, de 191%, față de primul semestru al anului 2017.

”Noi ne bucurăm de rezultat, deoarce câștigă toată lumea: turiștii că au o ofertă bogată, investitorii că au clienți, statul pentru că se încasează venituri la bugetul public”, afirmă Gheorghe Bogdan Tomoiagă, care dă asigurări că programul guvernamental de alocare a voucherelor de vacanță va continua și în viitor. Aceasta, precum și promovarea destinațiilor turistice din România în afara granițelor au determinat o creștere semnificativă a cererii de vacanțe pentru Maramureș.
Conform secretarului de stat, Ministerul Turismului este direct interesat să susțină și să contribuie prin pârghii guvernamentale la dezvoltarea turismului în zonele cu real potențial, cum e Maramureșul, astfel încât să stimuleze implicarea antreprenorilor în crearea sau creșterea afacerilor în acest sector.

Articolul precedentApicultorii maramureșeni pot să afle care sunt noutățile în ceea ce privește utilajele sau tehnicile de lucru în domeniu
Articolul următorSighetenii au participat la Ziua de Curățenie Națională