Edilul băimărean, Cătălin Cherecheș, a susținut azi o conferință de presă într-un parc de joacă, pentru care procurorii DNA îl acuză că ar fi luat mită. Primarul municipiului Baia Mare afirmă că ar fi vorba însă de un contract de sponsorizare și mâine va depune plângeri penale împotriva mai multor procurori care l-au trimis, din nou, în judecată, de această dată, în stare de libertate. Infracțiunile pe care le-ar fi săvârșit edilul sunt de luare de mită în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește, fals în declarații în formă continuată și corupere a alegătorilor în formă continuată.

În urma unui comunicat de presă făcut public în data de 24 septembrie de către DNA, prin care Cătălin Cherecheș, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare este trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de libertate, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, edilul băimărean a făcut azi public punctul său de vedere despre acest nou dosar. Cherecheș susține că nu i s-a comunicat oficial încă acest lucru, nici de DNA, nici de către instanță. În dosar mai sunt trimiși în judecată, în stare de libertate, WERMELINGER MARCO, MIHAI DORU ADRIAN și MIHAI SORINEL, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită; iar TRIFA NICOLAE DAN pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

”În cursul anului 2013, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la oamenii de afaceri menționați mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.
Concret, pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, inculpatul Cherecheș Cătălin a primit de la inculpatul Wermelinger Marco (ajutat de inculpatul Trifa Nicolae Dan care a intermediat printre altele și discuțiile cu edilul) 150.000 USD.
Această sumă de bani a fost disimulată de inculpatul Wermelinger Marco în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 USD încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare și unul în valoare de 90.000 USD încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare-Secția de fete. Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 lei, au fost virați în contul unei societăți controlată de edil în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Primarul băimărean, Cătălin Cherecheș, susține că respectivul contract de sponsorizare completează niște investiții care sunt la nivelul a aproape 2 milioane de euro – – grădiniță, loc de joacă, respectiv centru social – iar firma a completat, prin sponsorizare, ceea ce autoritatea publică locală a dorit să facă în aceste zone.

”O societate care se numește Werco Trade din Elveția, o societate care a cumpărat piritele aurifere din zona adiacentă municipiului Baia Mare și a orașului Baia Sprie, ecologizând aceste zone, a dorit să aibă o relevanță socială și a făcut acest contract de sponsorizare cu municipiul Baia Mare pentru o sumă de 60.000 de dolari pentru următoarele obiective: amenajare loc de joacă, zona Motorului, unde suntem acum, reabilitare Grădiniță Horea, dotări la Pavilionul Regina Maria și susținerea evenimentelor culturale ale municipiului în anul 2013. Sunt toate aceste obiective pentru care această societate care avea un parteneriat cu societatea Remin a dorit să le ofere municipiului și respectiv să își găsească relevanța socială. Această sumă a fost introdusă în bugetul municipiului Baia Mare printr-o rectificare bugetară, după care a fost distribuită pe obiectivele de investiție, respectiv pe serviciile pe care le-am menționat: loc de joacă, grădiniță, centru social pentru bătrâni și evenimente culturale. Și se spune că am luat mită aceste lucruri sau, mai bine zis, am luat mită beneficii de imagine prin faptul că s-a procedat la acest contract de spornsorizare”, declară primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Tot potrivit rechizitoriului, în aceeași perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, inculpatul Cherecheș Cătălin a pretins de la inculpații Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel o sumă de peste 10.000 lei și a acceptat de la aceștia suma de 12.000 lei, ce urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare – Secția de fete (contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale „in personam” în această cauză – comunicat nr. 567/VIII/3 din 18 iunie 2013).

„În perioada ianuarie 2011-iunie 2013, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăți comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea: a negociat și încheiat contracte, a emis facturi etc”, se mai menționează în comunicatul DNA.

De asemenea, din analiza declarațiilor de avere din perioada 2013-2018, date pe propria răspundere de către inculpatul Cherecheș Cătălin, a rezultat faptul că acesta a făcut, în cuprinsul lor, mențiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicție cu situația reală de fapt.
În cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, inculpatul Cherecheș Cătălin a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare. Edilul băimărean contestă însă toate aceste acuzații și este hotărât să depună plângeri penale în acest caz.

”Mâine vom depune și plângerile penale la adresa celor care au făcut aceste acte, de la procurori la ofițeri, la procurori șefi, pentru că lucrurile trebuie să funcționeze într-o logică a respectului față de legi”, mai susține edilul băimărean.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Cherecheș Cătălin.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. La data de 20 mai 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cherecheș Cătălin, într-un alt dosar, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

Articolul precedentVremea se menține rece în județul Maramureș
Articolul următorEchipa de baschet CSM Sighet debutează în Cupa României