În această perioadă sunt deschise pârtiile de schi în staţiunile montane din judeţul nostru, iar siguranţa pe pârtie ţine în mare parte de comportamentul celor care schiază sau folosesc placa de snowboard ori săniile. 

Pentru ca perioada de schi să fie una cât mai relaxantă, lipsită de incidente şi de evenimente neplăcute, jandarmii montani maramureşeni recomandă şi aduc în atenţie respectarea următoarelor reguli:

 Prima regulă se referă la respectul faţă de ceilalţi schiori şi snowboarderi de pe pârtie. Astfel, este esenţial ca toţi să ne comportăm în aşa fel încât să nu ne punem în pericol nici pe noi, dar nici pe ceilalţi. Viteza este al aspect de care trebuie să ţinem cont când suntem pe pârtie. Trebuie să adaptăm viteza în primul rând în funcţie de nivelul de pregătire, începător sau avansat, dar şi în funcţie de cum se prezintă pârtia, de gradul de dificultate a acesteia şi de cât de aglomerată este.  În ceea ce priveşte intrarea, pornirea sau oprirea pe pârtie, trebuie să fim atenţi la fiecare manevră pe care o facem. Să ne asigurăm înainte a porni în cursă, pentru a nu-i lua prin surprindere pe ceilalţi.

Oprirea pe pârtie este interzisă în zonele înguste sau acolo unde vizibilitatea este redusă. Daca am căzut, fie ca suntem pe schiuri sau pe placă, trebuie să ne deplasăm cât mai repede din acel loc, iar dacă vrem doar să ne odihnim sau să aşteptăm pe cineva,  nu trebuie să ne oprim în mijlocul pârtiei, pentru a nu-i incomoda pe ceilalţi. Urcarea sau coborârea pe jos (fără schiuri) se face exclusiv pe marginea pârtiei. Aşa cum trebuie respectate semnele şi indicatoarele pe şosea, la fel trebuie să ţinem cont de ele şi pe pârtia de schi.

Oricine are datoria de a acorda ajutor celor care au nevoie. Schiurile trebuie aşezate în poziţie verticală, încrucişate, semnalizând astfel şi celorlalţi schiori că zona respectivă trebuie ocolită. Persoanele grav rănite nu trebuie mişcate din poziţia în care sunt şi jandarmii montani trebuie anunţaţi cât mai repede posibil prin orice mijloace. La fel de importantă este identificarea, mai ales în cazul unui accident. Orice schior, snowboarder sau martor, fie că este responsabil sau nu, pentru vreun incident pe partie trebuie să se identifice cu datele personale (numele complet şi adresa) în faţa organelor abilitate. Nu trebuie uitate  nici regulile care privesc echipamentul (casca fiind un accesoriu obligatoriu), iar curăţenia  trebuie păstrată la fel ca în alte locuri publice. De asemenea, bunele maniere nu trebuie să lipsească nici de pe pârtie (daca din greşeală aţi lovit un alt schior, să vă cereţi scuze şi să îl ajutaţi să se ridice în caz că a căzut), dar nici atunci când staţi la rând la sistemul de urcare, unde trebuie să vă păstraţi calmul şi să fiţi atent să nu deranjaţi celelalte persoane.

    ,, Recomandăm turiştilor să respecte indicaţiile jandarmilor maramureşeni montani, să evite implicarea în conflicte de orice natură iar în cazul în care sunt victimele unui accident pe pârtia de schi sau martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, sunt rugaţi să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, sau să se adreseze direct echipajelor de jandarmi montani din zonă”, au declarat reprezentanții IJJ Maramureș.

Articolul precedentAccident mortal în Tăuții de Sus
Articolul următorDe Crăciun va ninge la munte