România a evitat la limită un blocaj al sectorului de construcții! O recunoaște chiar ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. În plus, grantul alocat țării noastre prin PNRR a scăzut cu peste 2 miliarde de euro. Totul din cauza creșterii PIB-ului, motivează autoritățile, care spun că a fost nevoie de o recalculare a finanțării din bani europeni. 

„Ca urmare a cresterii economice pe care am avut-o in anul 2021 fata de anul 2020, suntem cu o reducere de 2,1 miliarde euro grant.

Avem o serie de criterii pe care le-am discutat cu Comisia Europeana, pe care sa le avem in vedere la reducerea grantului cu suma pe acre am mentionat-o, dar criteriile sunt de genul restructurarea bugetului unor reforme, acolo unde vedem ca este o supradimensionare de buget, sau prioritatea investitiilor pe timp de criza”, a declarat Marcel Bolos.

Sănătatea, educația, energia și transporturile sunt domenii care nu pot avea de suferit din această cauză, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În schimb, unele proiecte care nu sunt prioritare pe timp de criză ar putea fi amânate sau ar putea rămâne cu mai puțini bani din PNRR. Recent, criza s-a făcut simțită și în sectorul construcțiilor.

„A fost intr-adevar un an foarte greu pentru Guvernul Romaniei pentru ca a fost plin de provocari generate de criza.

In luna mai-iunie, un pericol iminent de a se opri santierele care implementau proiecte de infrastructura.

Am avut un apel de proiecte in care au fost depuse 1448 de cereri de finantare de la firmele din constructii”, a spus ministrul.

Până la finalul lunii decembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să negocieze cu Comisia Europeană renunțarea la proiecte în valoare de peste 2 miliarde de euro. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentNiculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi a României, REȚINUT de DNA, după ce a fost săltat și audiat
Articolul următorCui îi e frică de Bobby Păunescu? Candidatura la prezidențiale, blocată de statul paralel. Marian Vanghelie, anunțul care dinamitează clasa politică: democrația, în impas