Mâine, grădinițele, şcolile și liceele îşi deschid iar porţile, după cele 23 de zile de vacanță de iarnă. Polițiștii sunt la datorie pentru siguranța elevilor. 

 

Elevii vor porni iar pe drumul ce duce spre şcoală. Siguranţa lor este răspunderea părinţilor, bunicilor, profesorilor şi instituţiilor abilitate să prevină delincvenţa juvenilă şi să combată orice situaţie ce ar duce la victimizarea copiilor.

”Dragi elevi, recapitulați, împreună cu „cei mari”, lecțiile învățate despre pericolele de pe stradă, de la școală și despre cum vă puteți proteja, despre interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, anturaj, bullying și consecințele lui.

În drumul tău spre școală sau spre casă respectă mereu regulile de circulație! Nu alerga pe trecerile de pietoni!

Ține-ți mereu în buzunarul interior banii sau telefonul mobil! E de preferat să nu asculți muzică la căşti atunci când mergi pe drum. Atenţia ta este astfel mult diminuată!

Focul nu reprezintă un mod de distracție!

Ai grijă la grupul de prieteni. Spune „NU” dacă aceștia îți propun să faci lucruri care te pot afecta negativ pe tine sau pe alții din jurul tău!

Fii atent la prietenii virtuali și informațiile pe care le postezi / transmiți pe internet și pe rețelele de socializare!

Nu te lăsa păcălit de „bunele intenții” ale necunoscuților sau de oferte „unice” doar pentru tine din surse pe care nu le poți verifica! Nu accepta nici compania persoanelor necunoscute şi nu primi nimic de la ei, indiferent ce-ți spun!

Nu te lăsa „încătușat” de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive!

La școală, ai grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umbla cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascunde, nici măcar în joacă!

În pauză, nu pleca din curtea școlii!

Protejează elevii mai mici şi ajută-i să se simtă în siguranţă!

Nu provoca prin modul de comunicare sau prin comportament și nu răspunde la provocări!

Apelează la sfatul unui adult (părinți, profesori, consilieri) atunci când te afli în dificultate!

Stimaţi părinţi, petreceţi cât mai mult timp împreună cu cei mici şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu!” este mesajul polițiștilor către elevi, părinți și bunici.

Articolul precedentMinistrul Muncii, anunț important despre plata pensiilor
Articolul următorPersoane, mașini și documente căutate, găsite de polițiștii români și partenerii din statele Schengen