În prezent în județul Maramureș sunt declarate 5 focare de Pestă Porcină Africană la porcul domestic. Potrivit Direcției Sanitară Veterinară și  pentru Siguranța Alimentelor Maramureș proprietarii exploatațiilor unde a fost declarată Pesta Porcină Africană au fost despăgubiți în totalitate, conform dosarelor de despăgubire întocmite de comisiile de evaluare. Este în curs de plată și ultimul focar din localitatea Șieu.

DSVSA Maramureș precizează că în Maramureș sunt focare de Pestă Porcină Africană în câte 2 în Săbișa și Rozavlea și unul în Șieu.

După data de 16 ianuarie 2020 DSVSA Maramureș va începe recoltările de probe de sânge de la porcii rămași în exploatațiile din aceste localități. În cazul obținerii rezultatelor de laborator negative se va proceda la stingerea focarelor.

În ceea ce privește focarele din mediu silvatic, în prezent sunt declarate un număr de 22 focare de Pestă Porcină Africană la porcul mistreț. Stingerea focarelor la porcul mistreț începe după 2 ani de la declararea bolii dacă în fondurile de vanătoare respective nu mai apar cazuri noi.

Articolul precedentCum va fi vremea în Maramureș
Articolul următorPloaia înghețată din această dimineață le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și pietonilor