Primarul comunei maramureșene Mireșu Mare a venit cu o idee inedită, pentru a-i identifica mult mai rapid, pe cei care fac de rușine localitatea și aruncă mizerii fie pe marginea râurilor, fie în locuri nepermise.

Odată cu campania de primăvară care se derulează la nivel de comună și care își propune igienizarea tuturor satelor aparținătoare, se va face o informare și în ce privește colectarea deșeurilor, atât a celor vegetale cât și menajere.

Cei care nu vor ține cont de noile reguli de depozitare a gunoaielor vor ajunge pe o lista a rușinii care va fi citită în biserici în timpul slujbelor de duminică. Mai mult, aceștia vor fi aspru sancționați. Numai că până să se ajungă la aplicarea de sancțiuni, cetățenii rău-voitori trebuie prinși. Pentru asta edilul Ioan Matieș s-a gândit să apeleze tot la localnici, care să fie pe post de ”spioni plătiți”.

Persoanele care vor aruncă la voia întâmplării gunoaiele vor fi aspru sancționate. Ne-am gândit și cum să îi prindem. Acei oameni care ne vor oferi informații și dovezi clare despre cei care au depozitat mizeria în mod necontrolat, vor fi recompensați cu câte 500 de lei. Evident că aceștia vor rămane anonimi, pentru a nu crea conflicte între localnici. Dar poate că așa reușim să îi civilizăm pe cetățenii care nu respectă mediul înconjurător. De asemenea vom avea lista rușinii care va fi făcută publică la biserică, după care vor fi afișați și la Primăria Mireșu Mare” a precizat primarul Ioan Matieș.

Acesta a mai adăugat că nu este permis că în anul 2019, având și posibilitatea de a colecta chiar și selectiv deșeurile, unii cetățeni să arunce în continuare pet-uri și alte gunoaie, atât pe malurile Someșului cât și pe marginea drumurilor. Edilul este sigur că dacă se vor lua astfel de măsuri împotriva persoanele rău intenționate, lucrurile vor reveni la normalitate.