Cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual, pe 3 decembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul a pregătit un proiect special, prin care persoanele cu dizabilități vor primi un sprijin financiar în valoare de 5.000 de euro, pentru a-și cumpără dispozitive și tehnologii asistive, astfel încât să poată activa pe piața muncii, dacă își doresc.
”Ziua de 3 decembrie este, ca în fiecare an, un prilej de a conștientiza la nivelul întregii societăți și de a înțelege problemele specifice persoanelor cu dizabilități.
Sunt oameni pe care îi cunoaștem, interacționăm zilnic cu ei, pe stradă, la serviciu, în viața de zi cu zi, oameni care au aceleași drepturi ca oricine altcineva și care nu trebuie afectate din cauza nevoilor lor speciale.
Tema din acest an a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități pune accent pe soluțiile transformatoare pentru dezvoltarea incluzivă. Acest lucru implică, deopotrivă, cunoașterea dificultăților specifice fiecărui nivel de dizabilitate și deschidere pentru soluții care susțin incluziunea socială.
Pe lângă accesul la servicii de sănătate și sociale, accesul pe piața muncii este extrem de important pentru o bună parte dintre persoanele cu dizabilități care au capacitatea de a desfășura anumite activități. Fiecare are nevoie să i se ofere o șansă. Am văzut numeroase exemple de oameni care și-au depășit limitele, care nu s-au lăsat înfrânți de dizabilitățile care le marchează viața și au reușit să-și croiască un drum de succes.
Am tot respectul pentru ei și sunt sigur că astfel de exemple pot fi multiplicate prin solidaritate din partea societății și mai ales implicare din partea autorităților și a factorilor decizionali.
Aceasta este abordarea pe care o susțin în calitate de prim-ministru și prin măsurile pe care le adoptăm în cadrul guvernului. Ne-am început mandatul prin adaptarea cadrului instituţional la cerinţele şi standardele europene în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Am dorit să asigurăm persoanelor cu dizabilități participarea deplină și efectivă, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și rezilient.
De asemenea, au fost făcuți pași importanți în ceea ce privește debirocratizarea relației cu autoritățile, ceea ce le permite persoanelor cu dizabilităţi să nu mai fie nevoite să se deplaseze la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, documentele putând fi transmise prin intermediul unei platforme online.
Având în vedere și efectele resimțite de oameni pe fondul creșterilor de prețuri și al crizei din energie, am decis deja mai multe măsuri menite să sprijine categoriile sociale cele mai afectate, inclusiv persoanele cu dizabilități.
Măsurile noastre vizează și facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Avem, în această privință, un proiect special prin care persoanele din această categorie beneficiază de un sprijin în valoare de 5.000 de euro pentru a-și achiziționa dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Accesul la tehnologia asistivă reprezintă o șansă în plus pentru orice persoană cu dizabilități care își dorește un loc de muncă.
Șansa de dezvoltare incluzivă oferită persoanelor cu dizabilități este o provocare căreia am încredere că putem să-i facem față cu condiția implementării reformelor pe care România și le-a propus în plan social pentru grupurile vulnerabile. În Planul Național de Redresare și Reziliență avem la dispoziție aproape 197 de milioane de euro. Vorbim despre proiecte care au în vedere, printre altele, aspecte legate de modernizarea și crearea de infrastructură socială pentru persoanele cu dizabilități, digitalizarea și gestionarea proceselor de acordare a tuturor beneficiilor de asistență socială, intervenții privind stimularea economiei sociale și integrarea pe piața muncii a persoanelor inactive și lucrătorilor defavorizați.
Îmi doresc ca fiecare român să se simtă respectat, iar existența unei dizabilități să nu îngrădească în niciun fel drepturile fundamentale.
Le doresc persoanelor cu dizabilități sănătate și le asigur că dezvoltarea incluzivă va fi menținută printre prioritățile guvernului” a declarat Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al României.