Procurorii DIICOT au reținut patru persoane, printre care se află și un cetătean german, în dosarul în care o grupare de criminalitate organizată este acuzată că a obligat tineri germani să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici, sub pretextul unui așa-zis „program de reeducare”.

Ministrul Muncii a trimis Corpul de Control la Agenția Județeană pentru Plăți  și Inspecție Socială Maramureș  care își va începe activitatea de control joi dinineață.

Multe întrebări, puține răspunsuri

Cazul de la Vișeu de Sus ridica o mulțime de semne de întrebare după ce astăzi patru persoane au fost reținute.

Mergând pe firul poveștii, de la înființarea centrului social privat și până în prezent, circa 80 de minori germani au fost trimiși  la Vișeu de Sus pentru activități de reeducare.

Conform informațiilor colectate de la persoane din zonă, ținerii germani ajunși în centru săvârșiseră anterior, în Germania, fapte de natură penală, unele chiar de natură violentă, trimiterea lor în România făcând parte dintr-o strategie de reeducare a lor, prin muncă și izolare.

Pentru a putea funcționa însă, centrul social privat din Vișeu de Sus avea o licență eliberată de Ministerul Muncii, în care erau prevăzute ce tip de servicii sociale erau prestate și cine erau beneficiarii lor.

Conform reglementărilor în vigoare, instituția competentă de a verifica activitatea centrelor sociale, inclusiv a condițiilor de viață și calitatea serviciilor prestate este, Agenția Judeteană pentru Plăti și Inspecție Socială Maramureș.

În această speță directorul AJPIS Maramureș, Ovidiu Morar a declarat că în controalele lor au constat că centrul social avea licență pentru servicii centru de zi și nu centru rezidențial dar nu s-a dispus stoparea activității sau sesizarea Ministerului Muncii.

Acest centru funcționează de 15 ani, eu nu eram în instituție, când centrul a fost prima dată acreditat ca furnizor.

Ce pot să spun eu, este că în primii cinci ani de la acreditare trebuiau făcute cel puțin doua controale, așa prevede legislația.
În cazul nostru despre care vorbim, există licență pentru un serviciu.
Licența se face pe baza unui dosar, acesta este transmis în teritoriu iar inspectorii se deplaseazăla fața locului și verifică dacă există în realitate, ceea ce scrie la dosar.
În funcție de acest lucru se acordă  un punctaj și după aceea licența.
Ultima licență acordată a fost parcă în februarie 2017. În acești ani au fost făcute monitorizări, căci așa se numesc.
Oamenii noștri au verificat, au văzut ce scrie în dosar și ce este la fața locului….că au încăperi, că ele corespund unor standarde, că au personal calificat, că li se oferă îngrijire etc, dar noi nu suntem polițiști.
Nu știu când a fost ultimul control dar colegii mei nu au constatat nereguli.” a  declarat pentru Realitatea de Maramureș, Ovidiu Morar director AJPIS Maramureș.
Cineva nu a observat că se cere licență  pentru centru cu paturi ?! 
Cineva a tratat superficial dosarul, atrage atenția directorul AJPIS.
“De exemplu, în cererea lor nu era trecut că au șapte dormitoare, aceste detalii se aflau în dosar, ca urmare colegele mele de la Inspecția Socială nu aveau de unde sa știe, că ei cer licența pentru un centru de tip rezidențial care să aibă paturi cu cazare.
Degeaba ni se spune nouă că nu ați văzut ca are paturi ? De unde sa știm noi? Cei de la București nu ne-au spus că au cerut licența și “pentru altele”, că am fi verificat.
In cerere nu au spus ca vor și 7 paturi. Cineva s a uitat superficial la sfârșitul raportului și le a dat licența. Dacă citeau tot dosarul ar fi văzut ca au și paturi iar noi ar fi fost bătător la ochi”
a mai adăugat Ovidiu Morar.

Multe detalii vor mai ieși probabil la iveală odată ce familiile minorilor abuzați vor ajunge în  România pentru audieri.

Vom reveni cu amănunte!

Articolul precedentZimbrii s-au impus în fieff-ul studenților clujeni
Articolul următorAu donat sânge pentru cei aflați la nevoie