Suspiciune de Pestă Porcină Africană la porc domestic într-o exploatație din localitatea Săbișa, județul Maramureș. În 18 noiembrie Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș  a fost notificată de către medicul veterinar concesionar din cadrul C.S.V. Seini asupra unei suspiciuni de Pestă Porcină Africană la o exploatație din localitate. In exploatația incriminată existau 3 scroafe gestante și 4 porci la îngrășat. Toate cele 3 scroafe au avortat, una dintre acestea fiind sacrificată de necesitate de către proprietar.

De urgență au fost recoltate probe biologice din animalul sacrificat și avortoni, acestea fiind afluite și analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș , având în jurul orei 14 :00 rezultatul pozitiv la Pesta Porcină Africană.

”In regim de urgență au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.)(în scopul confirmării diagnosticului) și o echipă de specialiști ai D.S.V.S.A. Maramureș a aplicat  primele măsuri în focarul suspect (eutanasierea porcilor rămași în exploatație, îngroparea acestora, dezinfecția focarului, marcarea exploatației suspecte). A fost începută ancheta epidemiologică, catagrafierea exploatațiilor din zonă, urmând a fi stabilite în funcție de rezultatul comunicat de I.D.S.A. București zona de protecție și zona de supraveghere în jurul exploatației suspecte” au precizat reprezentanții DSVSA Maramureș.

DSVSA Maramureș face precizarea că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Articolul precedentDiscoverEU 2020: Permise de călătorie pentru tineri în vârstă de 18 ani pentru a explora Europa în anul 2020
Articolul următorAccident mortal în localitatea Tisa