Zece percheziţii domiciliare, efectuate în județele Bistrița-Năsăud și Maramureș, pentru destructurarea unor grupări infracționale specializate în activități de contrabandă. Cinci persoane au fost reținute și urmează să fie prezentate magistraților cu propunere de arestare preventivă.

 

 

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu procurori din cadrul de DIICOT Bistrița-Năsăud au descins ieri, 13 noiembrie, la locuințele a 11 persoane, în localitățile Bistrița și Crasna Vișeului.

Acțiunile au avut drept scop documentarea activității infracționale și destructurarea a două grupări specializate în activități de contrabandă și care acționau pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin comiterea faptelor de contrabandă a fost estimat ca fiind 616.000 lei.

Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit faptul că, începând cu anul 2013, membrii celor două grupări ar fi introdus ilegal peste 1.120.000 de țigarete de contrabandă (56.000 de pachete de țigări), din Ucraina, pe teritoriul României, prin zona de frontieră montană din proximitatea localității Crasna Vișeului pe care le-ar fi comercializat pe raza județelor Bistrița-Năsăud și Cluj. O parte dintre acestea, respectiv 320.000 țigarete (16.000 de pachete) au fost capturate în cadrul altor  activități desfășurate. Totodată, liderul grupării din localitatea Crasna Vișeului, un bărbat de 44 de ani, ar fi disimulat proveniența sumelor de bani obținute din contrabanda cu țigări prin introducerea acestora în circuitul financiar al societății pe o administrează și nu ar fi înregistrat în totalitate veniturile realizate din vânzarea unor mărfuri.

 

La percheziții au fost descoperite și indisponibilizate o armă letală mixtă cu destinația vânătoare, aflată în circuitul ilegal și care ar proveni din acte de contrabandă, 4 cartușe cu glonț, deținute ilegal, 32,4 kg carne vânat despre care există suspiciuni că ar proveni dintr-o acțiune de braconaj, un autoturism de teren care ar fi fost utilizat la braconaj și 570 litri alcool, deținut în afară unui antrepozit fiscal autorizat. Totodată, au mai fost indisponibilizate: cantitatea de 180 litri deșeuri de substanțe periculoase care trebuia eliminate de deținător, 57 telefoane mobile, 16 cartele SIM, 3 stații de emisie-recepție, precum și sume de bani în diverse valute, care ar proveni din activități de contrabandă,  respectiv 9.363 lei, 12.880 euro, 420 lire sterline și 2.000 dolari.

 

După finalizarea perchezițiilor, liderii celor două grupări infracționale, ambii în vârstă de 44 de ani, din localitățile Bistrița și Crasna Vișeului și alți 3 bărbați cu vârste cuprinse între 31-39 de ani, din localitatea Crasna Vișeului au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi să fie prezentați magistraților, cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările continuă pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj, transportul vânatului braconat, neluarea măsurilor de eliminare a substanțelor periculoase care au devenit deșeuri, deținerea în afara unui antrepozit fiscal autorizat a unei cantități de peste 40 litri alcool etilic, evaziune fiscală și spălarea banilor.

 

La acțiune au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Serviciul de Investigații Criminale, Poliției Municipiului Bistrița și Inspectoratului Teritorial Poliție de Frontieră Maramureș, iar în cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

 

 

ImagineImagineImagineImagine

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud

Articolul precedentBilanț coronavirus: 9.460 de cazuri noi și 129 de decese. Vezi situația pe fiecare județ
Articolul următorPrimele IMAGINI cu salonul ATI mistuit de foc de la spitalul din Piatra Neamț. Camera s-a făcut scrum – VIDEO