La sfârșitul săptămânii Consiliul Județean Maramureș a avut loc întâlnirea cu o delegatie sindicală internațională prezentă în județul nostru pentru a participa la Seminarul internațional cu tema „Rolul sindicatelor în reprezentarea transfrontalieră a membrilor lor”.

Grupul de oaspeți condus de Mircea Ciocan, Președinte al CNSLR “Frăția” filiala Maramureș si vicepreședinte național al Federației Sanitas, a cuprins o delegație a Confederației Generale Italiene a Muncii condusă de Michele Carrus și delegația sindicală din Republica Moldova condusă de dr. Aurel Popovici, la întâlnire mai fiind prezenți Leonard Bărăscu – președintele Confederației Naționale CNSLR Frăția și Cristina Tanco angajată a CGIL, în cadrul biroului pentru străini din Regiunea Sardinia.

În  timpul întâlnirii au fost abordate diverse teme privind viața și activitatea românilor din Italia, în special a celor din Regiunea Sardinia, problematica cu care se confruntă aceștia în raport cu angajatorii și autoritățile locale. Cei prezenți au fost de acordă că este nevoie să fie luate măsuri concrete vizând identificarea și punerea în practică a unor parteneriate între sindicatele din Romania și Confederația Generală Italiană a Muncii, de natură a asigura asistența și reprezentarea intereselor romanilor din peninsulă, precum și a cetățenilor italieni care lucrează în România.

O problematică similară a fost identificată și în ceea ce privește nevoia de reprezentare a intereselor moldovenilor care lucrează în Italia, în condițiile în care ei nu au statut de cetățeni comunitari, motiv în plus pentru a se avansa ideea unei înțelegeri între toate părțile prezente la întâlnire.
La finalul întrevederii, Michele Carrus- reprezentantul Confederației Generale Italiene a Muncii a lansat și ideea realizării unei colaborări directe între autoritățile locale din Sardinia și Maramureș, în domeniile economic, social și cultural, menționând în acest sens interesul liderilor din provincia Nuoro pentru realizarea unor infrățiri între comunități locale din Regiunea Sardinia si Județul Maramureș.

 

Articolul precedentPoliția Rutieră Sighetu Marmației a efectuat astăzi controale în mai multe zone ale orașului
Articolul următorContinuă furtul de material lemnos din pădurile maramureşene