Ziua de 3 decembrie, proclamată ca Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități la 14 octombrie 1992 de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a fost marcată astăzi în toate centrele destinate persoanelor cu dizabilități aflate în subordinea DGASPC Maramureș, ca semn de solidaritate și susținere a drepturilor acestora la o viață demnă, normală și independentă.

Unul dintre evenimentele organizate în Maramureș pentru marcarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități s-a desfășurat la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Țibleșului din Baia Mare. Cu această ocazie, conducerea DGASPC Maramureș i-a premiat, cu echipamente sportive, pe cei patru tineri cu dizabilități care au obținut medalii la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics 2019 din Abu Dhabi.

 

Anul acesta, sportivii maramureșeni au obținut rezultate fantastice: au luptat cu peste 7.500 de sportivi din 190 de țări și s-au întors în Maramureș cu două medalii de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz: Daniel Tănase – medalie de aur la mini suliță, medalie de argint la 100 metri; Suzana Varga – medalie de aur la proba de mini suliță, locul 6 la 100 metri alergare; Alina Estera Moldoveanu – medalie de argint la 100 metri, medalie de bronz la mini suliță; Ioan Negrea – locul 8 la proba de 100 metri. De surprize au avut parte, astăzi, toate persoanele cu dizabilități din centrele DGASPC Maramureș: mese festive, vizite la muzee, programe de colinde și expoziții cu obiecte decorative specifice sărbătorilor de iarnă. Totodată, numeroși copii și tineri din sistemul rezidențial al DGASPC Maramureș s-au bucurat de cadourile primite din partea unui grup de oaspeți aflați pentru prima oară în județul nostru.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități reprezintă și un prilej de a-i motiva pe maramureșeni să combată discriminarea, în concordanță cu directiva Organizației Națiunilor Unite pentru anul 2019, care are drept deziderat ca întreaga societate să devină mai responsabilă în ceea ce privește integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, sub deviza “Viitorul este accesibil”.

“Performanțele tinerilor noștri ne dovedesc încă o dată că abilitatea este ceea ce contează, nu dizabilitatea. Este important să reținem că, indiferent de situație, toți suntem egali și de noi depinde cum exploatăm șansele oferite de viață pentru a performa. <Viitorul este accesibil> înseamnă că trebuie să privim spre un viitor în care barierele ce stau în calea oamenilor să nu mai existe și să găsim cele mai eficiente soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, care se răsfrâng asupra demnității, drepturilor și bunăstării acestora“, a declarat Alina Coste Mădăras, directorul general al DGASPC Maramureș.

În contextul acestei zile pline de semnificaţie, conducerea DGASPC Maramureș a transmis gânduri de bine tuturor persoanelor cu dizabilități care, prin exemplul lor de curaj și voință, ne oferă o adevărată lecție de viață despre cum să treci peste orice dificultate.

La 30 septembrie 2019, în evidențele DGASPC Maramureș sunt 19.319 persoane cu dizabilități, dintre care 2.123 copii. În centrele din subordinea instituției se află 395 de persoane adulte și 124 de copii cu dizabilități.

Articolul precedentVal de accidente rutiere pe drumurile din Maramureș
Articolul următorUndă verde pentru abrogarea recursului compensatoriu