În ziua în care s-au împlinit 123 de ani de la nașterea marelui erou maramureșean Ilie Lazăr din Giulești, Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației în parteneriat cu Primăria comunei Giulești au organizat o manifestare specială în cadrul căreia a fost dezvelită și o placă comemorativă omagială pe casa muzeu Ilie Lazăr.

Directorul Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației, primarul Laurențiu Batin și muzeograful Alin Pralea au vorbit despre expoziția de înscrisuri și fotografii vernisată în casa muzeu, precum și despre activitatea lui Ilie Lazăr.

”În acest loc, pe această casă, la 100 de ani de la Marea Unire am amplsata această placă comemorativă. În această casă s-a născut și a trăit marele patriot român dr. Ilie Lazăr, participant cu drept de vot la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Dr. Ilie Lazăr a avut un rol important în eliberarea orașului Cernăuți în 5 noiembrie 1918, în constiturea gărzilor naționale române din Maramureș și la alungarea trupelor bolșevice din Sighetu Marmației și Maramureș”, a spus Gheorghe Todinca, director Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației.

La eveniment au luat parte și elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială din Giulești.

Articolul precedentITM Maramureș-Controale la unităţi ce desfăşoară activităţi de prelucrarea primara a lemnului
Articolul următorPeste 400 de participanți la Festivalul Primește-ne gazdă-n casă