Una dintre cele mai vizitate localități din Maramureș este Săpânța. Turiști din toate colțurile lumii ajung aici pentru a vizita Cimitrirul Vesel. Numele cimitirului vine de la multitudinea de cruci multicolore și de la poeziile satirice care sunt inscriptate pe cruci.

Cimitirul dateaza de la mijlocul anilor 1930 și este creația artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor și poet. Acesta a creat sute de cruci din lemn inscripționate în stilul său caracteristic. Dupa moarteaacestuia, în 1977, opera lui a fost continuată de ucenicii pe care i-a avut. Imaginile de pe cruce reprezintă o scenă importantă din viața defunctului, ilustrând și meseria omului. Crucile sunt făcute din lemn de stejar, sunt vopsite în albastru cu ornamente colorate.

”Este impresionat cum un cimitir poate să îți dea o stare de bine”, a spus un turist.

”Cred că este unic în lume, merită vizitat. A fost nevoie de multă muncă și răbdare pentru a crea un astfel de loc”, a adăugat un alt vizitator.

Cimitirul Vesel se gasește în partea de nord a României la granița cu Ucraina, în inima Maramureșului, în satul Săpânța. În fața cimitirului sunt diferite tarabe cu obiecte tradiționale.

Articolul precedentVerificări în ceea ce privește comerțul stradal
Articolul următorAnchetă la Spitalul Municipal Sighetu Marmației după ce un bătrân ar fi fost bătut