La Rzeszow, în Polonia, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, directorul de cabinet Cosmin Drulea și președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin Tuș s-a întâlnit cu Zygmunt Berdychowski, președintele Institutului pentru Studii Estice și Marek Marszalek, responsabilul pentru România și Moldova. Oficialii au discutat despre situația investițiilor din Maramureș în contextul actual, despre infrastructura turistică dedicată practicării sporturilor de iarnă, dar și despre o serie de studii cu impact zonal, realizate de Institutul pentru Studii Estice. 

Președintele Institutului pentru Studii Estice din Varșovia, Zygmunt Berdychowsky a abordat subiectul schimbului de experiență și bune practici, în special în domeniul infrastructurii dedicate sporturilor de iarnă, dar și al sportului în general.

“Încurajez foarte mult investițiile în zona turismului și, în special, cea care privește sportul și practicarea sporturilor de iarnă. Avem în Polonia diverse studii și proiecte derulate în acest domeniu, care s-ar potrivi cu succes și în România. Unul dintre ele este proiectul traseelor turistice realizate și demarcate în regiunea noastră și care sunt foarte des frecventate de turiști. De asemenea, mă gândesc chiar la crearea și dezvoltarea unor oferte turistice comune care să includă ambele regiuni și, astfel, turiștii străini să aibă la îndemână niște instrumente turistice integrate. Aspectul pozitiv este acela că există și posibilitatea unei finanțări europene pentru astfel de proiecte,” a declarat Zygmunt Berdychowski, președintele Institutului pentru Studii Estice.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a subliniat dorința pe care executivul Consiliului Județean o are de a dezvolta domeniul turistic.

”Am pus de la început accent pe dezvoltarea turismului, ceea ce a dus la o creștere economică în întregul județ. Ar fi îmbucurător ca aceste proiecte, -pe care noi le numim soft deoarece implică studii și strategii-, să fie dezvoltate pentru ca, ulterior, să reprezinte un punct de pornire în proiectele așa numite hard, pe care cu toții ni le dorim și care implică efectiv infrastructura. Așteptăm cu interes propunerile de colaborare iar dacă sunt pe bani europeni, ne vom bucura și mai tare,” a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea. 

Întâlnirea s-a încheiat cu un schimb protocolar de cadouri, președintele Institutului pentru Studii Estice fiind plăcut surprins de meșteșugul fusului de lemn introdus în sticla cu pălinca moroșenească.

Articolul precedentMaramureș-circulație rutieră în condiții de iarnă
Articolul următorCSM Sighetu Marmației a învins pe CSM Focșani la o diferenţă de 30 puncte