Nu mai este un secret pentru nimeni că tehnologia, prin fel de fel de gadget-uri, „fură” ore bune de somn oamenilor. Nenumărate studii arată că nu este indicat ca înainte de culcare să stăm cu ochii în ecranele telefoanelor mobile, tablete sau chiar în cel al televizorului.

Oamenii de știință spun că privitul la televizor înainte de culcare nu face altceva decât să stimuleze nervii din creier care controlează hormonii, temeperatura corporală și funții extrem de vitale. Sleepfoundation.org a efectuat un studiu conform căruia lumina emisă de telefoane, tablete și televizoare, privită înainte de culcare, poate duce chiar la anumite forme de depresie. Melatonina, hormonul care ne induce starea de somnolență și care ne pregătește de culcare, teoretic dispare în prezența luminii emise de electrocasnice.

Absența televizorului în cameră poate aduce mai mult spațiu, dar poate îmbunătăți chiar și relația cu partenerul sau familia.

Iată patru motive, pentru care e bine să  nu dormi cu televizorul în dormitor:

Reduci riscul de depresie

Stările negative și sentimentul de singurătate e mai frecvent la persoanele care petrec mult timp în fața televizorului. Aceste persoane au tendința de a compara propria viață cu modelele de relații sau moduri de viață prezentate ca etalonul perfect în comparație cu cea proprie. De cele mai multe ori, acest aspect nu face decât să îndepărteze persoana de lucrurile care contează cu adevărat în viața  reală.

Vei avea alt tonus

Se știe foarte bine, combinația televizor și canapea sau pat, duce la sedentarism și kilogrme în plus. Fără televizor în cameră, te vei simți atras de activități în aer liber, mult mai interesante și mai ales, alături de familie sau partener. Alege trei ore în parc cu cei aproiați, la plimbare sau alergat, în loc să stai în fața televizorului.

Se reduc migrenele

Nenumărate studii arată că lumina artificială de pe display-ul telefonului sau televizorului privită înainte de somn, provoacă dureri de cap. Nu vei avea un somn odihnitor, așa că e bine să eviți obiceiul de a te uita la aceste gadget-uri înainte de culcare.

Te vei odihni mai bine și vei putea dormi mai mult

Probabil ți s-a întâmplat să te uiți la un film înainte de culcare și ai visat urât, sau poate te-ai gândit la subiectul filmului foarte interesant și din această cauză ai adormit târziu. De fapt, privitul la tv, mai ales când atenția ne este captată, nu face decât să crească nivelul de adrenalină. Din această cauză, ne vine apoi foarte greu să mi adormim. Lumina emisă de televizor cumulată cu nivelul de adrenalină din cauza conținutului filmelor, modifică ritmul cardiac și totul duce la un somn agitat, neodihnitor.

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentAccident în Baia Mare! Un copil de 2 ani şi un tânăr au fost răniţi
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET