Aproape 600 de persoane condamnate la închisoare pentru furt, tâlhărie, viol, omor, contrabandă, vătămare corporală sau infracțiuni la Legea circulației au fost eliberate din Penitenciarul Baia Mare din 19 octombrie 2017 și până în luna noiembrie a acestui an pe baza legii recursului compensatoriu.

Conform art.55^1 din Legea nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal „La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.”

”Începând cu luna octombrie 2017 de când a fost pusă în aplicare legea 169, 586 de persoane private de libertate au beneficiat de măsurile compensatorii și au fost eliberate din Penitenciarul Baia Mare. Acestea au fost condamnate pentru infracțiuni la legea circulației, pentru furt, tâlhărie, omor sau viol. Și în următoarea perioadă persoanele custodiate în Penitenciarul Baia Mare vor  beneficia de aceste măsuri legale exceptând pe cele care sunt cazate în camerele de infirmerie sau cele care au primit beneficii bănești de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat Crina Suciu, purtător de cuvânt Penitenciarul Baia Mare.

Conform Ordinului Ministrului justiției nr. 2773/C/2017 pentru aprobarea Situaţiei centralizate a clădirilor care sunt necorespunzătoare din punctul de vedere al condiţiilor de detenţie, Penitenciarul Baia Mare are incluse spațiile de detenție în categoria clădirilor care sunt necorespunzătoare din punctul de vedere al condiţiilor de detenţie, prin urmare persoanele private de liberate aflate în custodia penitenciarului vor beneficia în continuare de măsurile compensatorii legale, excepție făcând cele internate în infirmeria penitenciarului, aflate în tranzit și cele care au fost despăgubite pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit Ministerului Justiţiei la nivel național  peste 21.000 de infractori au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu, începând cu anul 2017.

Articolul precedentSărbătoare mare pe 13 noiembrie 2019
Articolul următorMaramureșean condamnat pentru racolarea minorilor în scopuri sexuale