Într-un prim pas, Camera Deputaților vrea să adopte un proiect de lege prin care angajații din primăriile de comune și din instituțiile și serviciile publice de interes local pot să-și deconteze cheltuielile de transport. Măsura este îndreptată spre cei care fac traseul zi de zi între localitatea de domiciliu sau de reședință până la locul de muncă.
Consiliile Locale trebuie să stabilească ce și cum se decontează, în colaborare cu primăriile. Aleși ai PNL, PSD și UDMR au depus proiectul de lege.
Vicepreședintele PNL, Florin Roman, se apără și spune că măsura este opțională și că se va aplica doar primăriilor care au resurse bugetare pentru a deconta naveta.
Artificiile bugetare au continuat. Coaliția a adoptat un proiect de lege prin care stabilește noi pensii de serviciu care se bat cap în cap cu reforma asumată în PNNR. Personalul Curții Constituționale ar trebui să beneficieze de pensii speciale după 25 de ani de activitate, din care 10 la Curtea Constituțională a României. Apoi, ar putea să se pensioneze la cerere și să beneficieze de pensie de serviciu în cuantum de 80%.
Tot la Camera Deputaților s-a încercat și acordarea de pensii speciale pentru Consiliul Legislativ, dar proiectul a fost respins pe motiv că nimeni nu cunoaște durata mandatelor celor din conducerea Consiliului.
Ordonanța austerității are și ea ecou. Iar asta pentru că Guvernul vrea să diminueze cheltuielile statului prin oprirea angajărilor la stat și prin reducerea numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. Sub nicio formă, însă, nu prin a se atinge de veniturile uriașe ale unor bugetari.
Din proiectul de lege a dispărut însă un punct, care prevedea interzicerea cumulării salariului de la stat cu pensia. Printre demnitarii care ar fi fost afectați s-ar fi numărat inclusiv Nicolae Ciucă, care avea de ales între pensia de 18.000 de lei și salariul de 14.000 de lei.
Nici supraimpozitarea marilor venituri nu s-a mai regăsit în ordonanță. Liderii Coaliției așteaptă datele de la Ministerul Finanțelor, pentru a vedea ce înseamnă să impoziteze mai drastic veniturile de la stat care depășesc 25.000 de lei.