Inteligența este o calitate admirabila, dar nu este insotita intotdeauna de personalitatea perfecta. Cand este vorba de oamenii inteligenti, ne gandim adesea la modele de urmat, cu abilitati intelectuale superioare si performante sociale remarcabile. In ciuda acestor lucruri, totusi, exista si cateva defecte care sunt frecvent asociate cu oamenii inteligenti.

Inteligența este adesea considerată o calitate dorită și căutată la oameni. Cu toate acestea, inteligența poate avea și unele dezavantaje, iar persoanele cu un coeficient ridicat de inteligență pot avea unele defecte care pot să afecteze relațiile lor și interacțiunile cu ceilalți. În acest sens, este interesant să analizăm cele mai cunoscute defecte ale oamenilor inteligenți.

Perfectionismul exagerat

Oamenii inteligenti pot fi perfectionisti si pot sa-si puna standarde foarte inalte, atat pentru propriul lor orar de lucru cat si pentru cei din jurul lor. Aceasta atitudine poate duce la o presiune mare si poate conduce la stres si anxietate daca standardele nu sunt indeplinite.

Impostorul

Multi oameni inteligenti se subestimeaza, considerandu-se nevrednici de succesul lor. Chiar daca au obiective importante si au avut multe realizari, ei cred in continuare ca sunt un fel de impostori, care vor fi descoperiti ca fiind superficiali si/ei incapabili. Ca urmare, se pot simti tensionati si nedreptatiti.

Prea mult timp pentru analiză

Oamenii inteligenti au tendinta de a analiza totul si de a se gandi prea mult la decizii si actiuni. Dorinta de a gasi tot timpul o solutie perfecta poate fi epuizanta si poate duce la indecizia si incertitudinea cauzei proprii.

Lipsa abilitatilor sociale

Oamenii inteligenti au, de multe ori, un IQ ridicat, dar pot fi lipsiti de abilitati sociale. Ei pot fi introvertiti sau pot fi pur si simplu prea ocupati cu propriile lor interese intelectuale pentru a se angaja in interactiuni sociale banale.

Dificultatea in a spune „Nu”

Oamenii inteligenti pot duce sarcile la bun sarsit cu succes, astfel că devin hiper-solicitați de catre ceilalti. Aceasta poate duce la o dificultate in a spune „Nu”, care poate fi distructiva in anumite situatii.

Tendinta de a fi negativi

Oamenii inteligenti sunt adesea schismatici si gandesc negativ, vazand toate argumentele posibile care se opun unei situatii sau unei idei. Acest lucru poate duce la o atitudine nefericita sau uneori chiar deprimanta in legatura cu viitorul.

Lipsa de compasiune

Unii indivizi inteligenti sunt destul de concentrati pe ceea ce este corect si bine, incat pot pierde din vedere capacitatea de a se preocupa pentru altii si de a-si fi empatici fata de ei.

Perseverenta care duce la obsesie

Oamenii inteligenti pot fi foarte titrati si persistenti atunci cand se intalnesc cu probleme sau provocari, dar aceasta putere persistenta poate fi pur si simplu o obsesie si poate duce la supraincarcare emotionala si fizica.

Articolul precedentVa fi sau nu OBLIGATORIE vaccinarea? Ministerul Sănătății susține că NU, un proiect de lege spune contrariul
Articolul următorPrețurile celor mai ieftine medicamente au explodat. O nouă lovitură pentru pensionarii și românii săraci