Postul Crăciunului a început astăzi și durează 40 de zile. În acest post sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru. În această perioadă cei care postesc pot mânca doar produse vegetale, fără carne şi produse lactate.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

“Este un post mai ușor, dar postul este post și este bine să fie respectat, așa cum ne învață sfânta biserică. În această perioadă nu este suficient numai să ne abținem de la mâncărurile de dulce, ci este important ca postul să-l unim cu rugăciune mai multă”, a precizat preotul Vasile Pop.

Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. Postul Crăciunului durează până în data de 24 decembrie.
Articolul precedentLiceeni în umbra polițiștilor
Articolul următorProiect pentru dezvoltarea infrastructurii de educație tehnologică prin modernizarea Colegiului Tehnic ”Transilvania”