Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș lansează seria filmelor istorice documentare din ciclul Memorialul Durerii. O istorie care nu se învață la școală. Vor fi proiectate filmele din seria ROMÂNIA CENTENAR: OAMENII MARI care au făcut ROMÂNIA MARE. Realizator este Lucia Hossu Longin.

„Este vorba despre proiectul „Oamenii Mari care au făcut România Mare” care prezintă portretele a 24 de personalități care și-au adus contribuția la formarea statului național unitar și la consolidarea lui. Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără o generație eroică, care a creat instituții și legi noi, școli și universități, impunând schimbările necesare pentru o adevărată „înviere”: făurirea României moderne, la 1 decembrie 1918.” ne-au informat reprezentanții muzeului.

Filmele vor fi difuzate săptămânal, în fiecare zi de miercuri, de la ora 14.00 iar intrarea este liberă în funcție de locurile disponibile (30 locuri). Pentru grupuri organizate sau școli, filmele pot fi difuzate și în alte zile ale săptămânii cu o programare prealabilă. Primul film este programat în data de 27 Martie a.c. și se numește IULIU MANIU – Creatorul de istorie, iar în data de 3 Aprilie 2019 cei interesați vor putea afla despre ALEXANDRU LAPEDATU – Savantul patriot. La următoarele vizionări vor fi prezentați: ILIE LAZĂR – Cel mai tânăr delegat la Marea Unire; IOAN CIORDAȘ – Viața mea este a poporului meu; episcop dr. IULIU HOSSU – A biruit dreptatea; SAMOILĂ MÂRZA – Fotograful Unirii; REGELE FERDINAND I Întregitorul și GEORGE POP DE BĂSEȘTI – Bătrânul nației.

Articolul precedentNoua platformă E-Consultare este funcțională
Articolul următorJandarmii maramureşeni câştigători la competiţii sportive