În anul 2019, cunoscutul și îndrăgitul festival ”Pentru mândra din Botiza” va aniversa două decenii de existență, întipărindu-se în memoria colectivă ca un eveniment ce face cinste județului prin manifestările de amploare care au loc aici. Ediția cu numărul XIX, organizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș a avut loc duminică, 19 august, iar la Botiza au fost prezenți atât localnici, cât și turiști veniți din diferite colțuri ale țării pentru a admira frumusețea tradițiilor și obiceiurilor noastre ancestrale.
Evenimentul a debutat, duminică, cu Parada portului popular, urmată de deschiderea oficială a festivalului, în centrul tradițional rural, un proiect frumos care prinde contur. Pe scena amplasată în Botiza s-au aflat, alături de primarul Florea Poienar, și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, consilierii județeni Liliana Moga și Florica Roman, dar și primari din localitățile limitrofe. Festivalul a fost deschis de Ansamblul ”Ruguțu” din Botiza, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri din țară, care a fost prezent în diferite turnee în lumea întreagă, ajungând până în India.
În cuvântul său de deschidere, edilul Florea Poienar a mulțumit tuturor celor prezenți pentru faptul că au onorat invitația de a fi alături de botizeni la un festival care, de 19 ani se desfășoară neîntrerupt în Botiza. ”De aproape două decenii, fiii satului se întâlnesc pentru a petrece două zile împreună deoarece este sărbătoarea noastră, o sărbătoare unde ne revedem cu drag pentru a depăna amintiri. Mulțumesc pentru sprijinul pe care mi-l acordă locuitorii din Botiza în fiecare proiect pe care îl demarez și tot ce realizez în comună se datorează și lor, iar împreună reușim să facem această comunitate tot mai frumoasă, să îi întrecem pe mulți din România. Totodată, trebuie să recunosc că toate proiectele bune pe care le-am implementat au fost posibile cu sprijinul Consiliului Județean, iar președintele Gabriel Zetea este omul care nu m-a mințit niciodată și care mi-a finanțat toate lucrările promise: canalizare, apă, cămin cultural, asfaltarea drumului comunal. Acum avem în derulare un contract de finanțare și de execuție pentru asfaltarea tuturor străzilor din comună, dar și un contract de execuție semnat pentru trei poduri. Totodată, așteptăm în continuare ajutor pentru a finaliza și centrul tradițional rural, care încercăm să îl realizăm pe mai multe etape”, a declarat primarul Florea Poienar.
După binecuvântarea dată de părintele Sorin Ferenț, pe rând, la microfon au transmis gândurile de bine, primarul din Sălsig, Florian Luca, primarul comunei Bogdan Vodă, Anuța Bizău, primarul din Groșii Țibleșului, Nicolae Burzo, primarul comunei Poienile Izei, Vasile Dunka, consilierii județeni Liliana Moga și Florica Roman, dar și președintele TSD Maramureș, Flaviu Bălan.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a mulțumit primarului Florea Poienar și Consiliului Local din Botiza pentru faptul că au luat Consiliul Județean ca și partener al acestui minunat festival. ”Ne bucurăm să fim prezenți la bucuria locală, la bucuria maramureșenilor, mai ales că suntem într-un an special, în anul Centenarului Marii Uniri. Și peste tot pe unde mă duc, vreau să vorbesc nu doar despre România, ci în special despre Maramureș și despre aniversările noastre locale. Astăzi, la 100 de ani de la Unire, mesajul înaintașilor noștri nu mai este perceput așa cum a fost el transmis și, din păcate, mulți oameni promovează dezbinarea, violența fizică și de limbaj. Iar noi, oamenii de bun simț trebuie să încercăm să îi oprim și să le transmitem că putem fi puternici doar dând dovadă de unitate. Și acest lucru poate fi realizat luând ca exemplu oamenii din administrație care încearcă să facă tot ce pot pentru comunitățile lor, acești patrioți locali care își doresc să facă lucruri de care să fie mândri și ei, și familiile lor. Un astfel de om este Florea Poienar, care a susținut și a implementat atât de multe proiecte, încât Botiza a ajuns astăzi un exemplu pentru întreg Maramureșul. Aveți investiții prin PNDL, prin CNI, dar și prin Compania de Ape, iar aici, în Botiza s-a realizat o minunată lucrare care a schimbat cu adevărat centrul comunității. Și pe lângă acestea, botizenii se vor bucura și de proiectele mari demarate de Consiliul Județean Maramureș, unul dintre acestea fiind reabilitarea drumului județean pe Valea Izei, un deziderat al maramureșenilor de la Revoluție încoace. Cu toții merităm o viață mai bună, atât românii care muncesc în fiecare zi, în România, onest și cinstit, dar și cei plecați temporar înafara granițelor țării, care se vor întoarce acasă într-o Românie mai bună, pentru a-și reîntregi familiile. Acesta este crezul meu și al oamenilor destoinici care lucrează în administrația locală pentru ca nouă, tuturor, să ne fie mai bine”, a declarat Gabriel Zetea.
După deschiderea oficială a urmat un regal folcloric oferit de Felix Galan, Vasile Coca, Ştefan şi Andrei Petreuş, Onişor Pop, Radu Pop, Vasile Pop, Maria Mihali, Ionuţ Sidău, Rafila Bărbos, Ileana Bumbar, Niţuca Iusco, Adriana Irimieş, Silvia Suth, Voichiţa Nemeş şi Florin Borobei. Totodată, au susţinut recitaluri și Fraţii Sicuţa, Ansamblul Ruguţu, Ansamblul Cosăul din Sârbi – comuna Budeşti, respectiv Ansamblul Tradiţii Lăpuşene.