Academicianul Ion Pop a primit vineri titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș, distincție decernată pentru contribuția deosebită pe care a adus-o la dezvoltarea literaturii, culturii române și a învățământului românesc. De asemenea, Ion Pop a primit din partea autorităților județene și o plachetă pentru personalitatea proeminentă a județului, Ion Pop fiind și ambasador al culturii românești peste hotare.

În Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Cetățean de onoare al județului Maramureș academicianului Ion Pop, profesor universitar, poet, critic și istoric literar, fiu al Maramureșului, născut în comuna Mireșu Mare. Evenimentul a avut loc în cadrul ediției a XIII-a a Zilelor revistei ”Nord Literar” și în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Colocviilor de literatură care au reunit scriitori din Maramureș dar și din județele limitrofe, prezenți la aniversarea celor 15 ani de la apariția revistei Nord Literar.

În decursul timpului, Maramureșul a dat țării un număr important de personalități, de la oameni politici cu puternice implicații în marile momente ale istoriei noastre naționale (cum au fost Gheorghe Pop de Băsești și Vasile Lucaciu), la personalități din domeniul științelor exacte (prof. univ. dr. Valentin Ionel Vlad – fost președinte al Academiei Române), din domeniul literaturii (Augustin Buzura, Nicolae Breban), din domeniul muzicii (Dumitru Fărcaș) etc., precum și alți oameni de seamă care și-au legat destinul de aceste locuri prin naștere și activitatea lor. În semn de recunoștință și de prețuire pentru contribuția acestora la sporirea prestigiului cultural și spiritual al Maramureșului, Consiliul Județean a instituit titlul de „Cetățean de onoare al județului”. De vineri, județul Maramureș mai are un cetățean de onoare.

Ion Pop, cetățean de onoare al județului Maramureș: ”Pentru mine este o foarte, foarte mare cinste astăzi de a fi primit în rândul cetățenilor de onoare ai acestui județ. E un spațiu geografic la care nu putem decât să ținem, de care să ne simțim apropiați. Eu am fost mereu foarte aproape de aceste locuri, m-am născut la 30 de kilometri de Baia Mare, la Mireșu Mare”.

 

 

 

Articolul precedentSe lucrează la sala de sport de la Școala ”Dr. Ioan Mihaly de Apșa”
Articolul următorGoran Bregovic și DJ Mahmut Orhan, artiștii care au încheiat evenimentul ”Castane 2018”