Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează că pesta porcină africană evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare. În alte 4 județe, printre care se numără și Maramureșul, există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți

Până în  24 iulie au fost despăgubiți 8.778 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 252,28 milioane de lei. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

ANSVSA face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Articolul precedentFONDURI EUROPENE: Bârsana are un nou teren de sport
Articolul următorMinerul a terminat la egalitate primul amical disputat pe teren propriu