Inpectoratul Teritorial de Muncă Maramureş informează angajatorii indiferent de forma lor de proprietate , în următoarea perioadă va intensifica controalele.

Se fac verificări în vederea respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanele încadrate în muncă.

În perioadele cu temperaturi ridicate, certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie angajatorii trebuie să asigure câteva măsuri minimale. 

Printre acestea se numără trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme .

De asemenea pentru ameliorarea condiţiilor de muncă angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice și totodată să asigurare ventilaţia la locurile de muncă. 

O altă obligație se referă la alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Angajații trebuie să primească apă minerală adecvată, câte 2-4 litri/persoană/schimb și să nu le lipsească echipamentul individual de protecţie. 

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute de lege vor reduce  durata zilei de lucru  până la ora 11,00 şi după ora 17,00 sau vor  întrerupe lucrul cu asigurarea continuităţii activităţii, în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile de mai sus se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin două zile consecutiv spun reprezentanții ITM Maramureș.

Nerespectarea prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

Articolul precedentServiciile publice comunitare de permise și pașapoarte nu vor avea program de lucru cu publicul în data de 16 august
Articolul următorGuvernul modifică prevederile Codului Rutier pentru a preveni ”live-ul la volan”