La împlinirea a 100 de ani a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Baia Mare, un punct important în programul dedicat Centenarului, îl reprezintă festivitatea de denumire a amfiteatrului.

Acesta ca purta numele unuia dintre cei mai importanți elevi ai colegiului – Academicianul Augustin Buzura.

Inițiativa aparține prof. Anca Popan și prof. Cristina Milian din cadrul Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” evenimentul fiind realizat în parteneriat cu Fundația Culturală Augustin Buzura. 

Născut în 1938, în Berința, Augustin Buzura a fost între anii 1951 – 1955 elev al Liceului Gheorghe Șincai” din Baia Mare.

Scriitor aparținând generației ’60, gazetar și autor de scenarii de film, Augustin Buzura este fondatorul Fundației Culturale Române și al Institutului Cultural Român și director fondator al revistei Cultura.

Medic de formație, a renunțat să practice psihiatria, dedicându-se literaturii.

Este considerat unul dintre pilonii prozei române postbelice, în descendența lui Ioan Slavici și a lui Liviu Rebreanu, fiind comparat cu Dostoievski, Pasternak, Sartre, Camus, Koesler, Bradbury.

Literatura sa este o pedagogie a apărării demnității umane împotriva morții psihice și a privării de libertățile fundamentale.

A fost permanent urmărit de Securitate iar romanele sale au suportat constant rigorile cenzurii comuniste și, nu o dată, interdicții.

S-a bucurat de mare popularitate, dobândind reputația de cel mai radical critic al totalitarismului comunist.

Fundația care îi poartă numele derulează o serie de proiecte culturale 

“Fundaţia Culturală Augustin Buzura a luat fiinţă în septembrie 2018, în scopul iniţierii şi derulării unor proiecte culturale, dar şi pentru a promova un model uman etic şi demn conturat şi descris de romancierul Augustin Buzura în romanele sale.

Un alt obiectiv important al fundaţiei îl reprezintă menţinerea în memoria colectivă a imaginii şi a operei academicianului Augustin Buzura, cel care, prin acţiunile pe care le-a întreprins în calitate de fondator şi preşedinte al Fundaţiei Culturale Române şi al Institutului Cultural Român, a oferit cel mai relevant exemplu de diplomație culturală.” a declarat Dana Buzura-Gagniuc, nepoata scriitorului Augustin Buzura. 

Festivitatea, în cadrul căreia se va vorbi despre omul Augustin Buzura, dar și despre opera sa și despre impactul acesteia asupra culturii române, va avea loc marți 15 octombrie, începând cu ora 13.00.