Stocurile de sânge scad dramatic datorită consumului zilnic și al numărului foarte mic de donatori. Zilnic, sute de pacienți cu afecțiuni hematologice, oncologice grave, pacienți care necesită intervenții chirurgicale, victime ale accidentelor rutiere, mame, nou-născuți, au nevoie de sânge.

Din acest motiv Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Maramureş face un apel maramureşenilor să vină să doneze.

„Vă rugăm DONAȚI SÂNGE, pentru ca toți cei care au nevoie să aibă o șansă la viață! Vă mulțumim, în numele pacienților, pentru solidaritatea dumneavoastră. Dacă aveți peste 18 ani, vă rugăm DONAȚI SÂNGE! Stocuri de sânge insuficiente!” acesta este mesajul instituţiei.

Directorul Centrului Daniela Veber a declarat pentru Realitatea de Maramureş că astăzi 6 august.a.c. s-au prezentat să doneze sânge circa 10 persoane benevol, însă numai jumătate faţă de lunile trecute.

Dar tot astazi reprezentanţii societăţii distribuitoare de apă, Vital Baia Mare au făcut şi ei parte dintr-o acţiune de donare.

Echipa mobilă de la Centrul de Transfuzie a fost la sediul instituţiei şi din ei 35 de angajaţi care au dorit să doneze o picătură de viaţă, 32 au reuşit.

„Au întrebat când să mai vină să doneze. De o lună de zile şi-au anunţat intenţia. Ne prinde foarte bine această acţiune mai ales ca necesarul de sânge pentru această perioadă este de 40+50 unităţi-zi la toate grupele de sânge iar numărul donatorilor este foarte mic în lunile de vară.” a punctat Daniela Veber.

Dacă vreţi şi dumneavoastră să faceţi un asemenea gest vă puteţi prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureş dar trebuie să aveți un act de identitate valabil, să nu fiți sub tratament medicamentos, să nu suferiți de boli cronice, fără intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, tatuaje, piercing în ultimele 6 luni.

În perioada menstruală și 5 zile după menstruație, donarea de sânge este contraindicată temporar. La fiecare donare se completează un chestionar, se fac teste predonare, un consult medical, după care medicul stabilește dacă sunteți eligibilă pentru donare.

Articolul precedentPrimele cercetări arheologice la Sălnița – „Custura Cetățele”
Articolul următorPersoană urmărită, depistată de poliţiştii maramureşeni