În 15 octombrie s-a dat ordinul de începere a lucrarilor de reabilitare a Palatului Cultural din Sighetu Marmației, un imobil emblematic pentru municipiu, care va primi destinaţia Centrul Pastoral Religios „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

 

Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul a oficiat o slujbă de binecuvântare la începutul lucrărilor de reabilitare.

”Se spune în înțelepciunea populară că orice lucru să-l începi cu Dumnezeu. Acest lucru l-am înfăptuit și noi în această zi plină de bucurie duhovnicească că a ajutat să ne întâlnim aici și să facem din această zi un nou început. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să trimită dar și har, transmitem binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului și îl rugăm pe Dumnezeu cel mare și sfânt și pe cel între sfinți, părintele nostru Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul duhovnicesc și patronul duhovnicesc al Episcopiei noastre ortodoxe române a Maramureșului și Sătmarului, să ne însoțească cu rugăciunile și să ducem la bun sfârșit tot ce se dorește să se înfăptuiască la această locație atât de important pentru noi, pentru comunitatea din această zonă și pentru municipiul Sighetu Marmației”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

La acest eveniment au fost prezenţi proiectanţii, diriginții de şantier, consultanţii, reprezentanţii firmei de execuţie şi toţi cei implicaţi în implementarea acestui proiect.

 

”Cred că este cel mai important proiect din Patriarhia Română în anul Centenarului care vizează infrastructură culturală, sperăm să reușim să aducem din nou suflu cultural în acest spațiu care să fie redat Sighetului și sighetenilor. Noi vom vizita Palatul Cultural și efectiv vom începe să lucrăm cu dirigintele de șantier, cu constructorii, cu proiectanții astfel încât organizarea de șantier să fie cât mai urgent efectuată și munca să înceapă practic din aceste zile”, a adăugat Bogdan Gavra.

Contractul de finanțare a proiectului Conservarea, reamenajarea şi punerea în valoare a Palatului Cultural din Sighetu Marmaţiei cu destinaţia Centrul Cultural Pastoral ”Sfântul Iosif Mărturisitorul” a fost semnat de către Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului la sfârșitul anului 2017.  Valoarea proiectului este de 21,6 milioane de lei, din care cofinanţarea episcopiei este de 991.743 de lei.

 

Palatul Cultural a fost construit în anul 1913, fiind un monument cu elemente de unicitate arhitecturală.
Articolul precedentUn maramureșean a provocat un accident rutier grav și apoi a fugit de la locul faptei
Articolul următorSighetu Marmației se va înfrăți cu un oraș din Polonia