În fiecare an sunt abandonaţi o mie de copii în spitalele din România. Și în spitalele din Maramureș sunt părinți care aleg să își lase bebelusii în maternități sau secții de neonatologie încă din primele zile de viață.

Anul acesta la Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare pe secția de neonatologie au fost abandonați 5 nou născuți.

”Dacă anul trecut am avut un record în numărul de nașteri, am depășit pragul acela psihologic  de 2500 de nașteri/ lună, rata abandonului a fost de 8 copii în 2018, ceea ce reprezintă aproximativ 0,31%. Pot să zic că raportat la nivelul Spitalului Județean este puțin. Anul acesta până acum, deși avem un număr de 2 200 de nașteri sunt numai 5 copii abandonați pe secția de neonatologie. De la noi copiii sunt preluați automat de către Direcția pentru Protecția Copilului și sunt dați în asistență maternală”, a precizat Margareta Pîrvănoiu, șef secție neonatologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

Majoritatea mamelor care decid să își abandoneze copiii după naștere sunt tinere. Vârsta medie a mamelor care și-au lăsat copiii în Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare este de 23 de ani.

 

Articolul precedentPrima întâlnire inter-regională a proiectului ”Reduces” a început la Universitatea Turku din Finlanda
Articolul următorInvestiții în drumuri într-o comună din Maramureș