În comuna Săcălășeni a avut ieri și azi, cea de-a XII-a ediție a Festivalului ”Tradiții Chiorene”.

În prima zi a evenimentului, atât comunitatea locală cât și invitații au participat la un festival ecvestru, care s-a desfășurat la baza sportivă din Săcălășeni. 

Au fost prezenți proprietari de cai din Bistrița Năsăud, Maramureș dar și Sălaj.

Cei mai frumoși cai au intrat intr-un concurs de frumusețe, “vedetele” mult admirate, fiind doi ponei pregătiți special pentru acest eveniment.

Iar pentru sătenii care mai dețin cai a fost și un târg specific cu harnaşamente pentru cai, multe dintre ele confecționate manual.

Aici l-am întâlnit și pe Dănilă Topan, meșterul care confecționează hamuri și curele pentru cai, ocupându-se de această activitate de peste 65 de ani împreună cu fiul său.

Nu au cai dar confecționează harnașamente

“Am învățat meseria de la niște meșteri bătrâni din Târgu Lăpuș. Cai nu am avut niciodată. Am un câine și o pisică. Dar în anii ‘40 am avut viața grea și a trebuit sa învăț ceva meserie, dacă nu, rămâneam în agricultură. Mai vindem prin piață dar acum s-au închis piețele, sunt care cumpară mai ieftin de la noi și vând mai scump. Ce să faci. Plus că nu mai sunt atâția cai, oamenii i-au înlocuit cu mașinile.” ne-a explicat bărbatul.

Nici târgul de la Săcălășeni nu a mers prea bine, oferta fiind generoasă dar cumpărători foarte puțini.

Astăzi în locul cailor la festival, sătenii au avut parte de “cai putere” la maxim într-un concurs Enduro, motocicliștii din zonă testându-și abilitățile pe dealurile comunei Săcălășeni.

Aceștia au fost premiați cu diplome și medalii pentru îndemânare și viteză. 

Este pentru prima dată când organizăm acest concurs aici și am găsit locurile potrivite pentru a  vedea care dintre noi rezistă. Acest concurs este mai mult pentru bărbați iar noi am avut astăzi atât concurenți începători dar și mai avansați” a explicat Călin Moje unul dintre organizatori. 

Unul dintre motocicliști a participat și concursul  ”Cel mai bun gulaș”, ceaunele au fost pregătite de către cinci echipe. 

Articolul precedentA lovit o femeie, a distrus luneta unei mașini dar a fost prins de jandarmi
Articolul următorDisconfort termic dar urmează apoi Cod galben de furtuni