Consiliul Județean Maramureș, în calitate de entitate afiliată, implementează împreună cu Fundația Centrul pentru Dezvoltare Întreprinderilor Mici și Mijlocii Maramureș proiectul „Centrul Europe Direct Maramureș 2018-2020”, finanțat de Reprezentanța Comisiei Europene din România.

În data de 11 decembrie 2019, în cadrul campaniei de informare pentru tineri „Ce Face EUropa pentru Mine?”, reprezentanții echipei de proiect au fost prezenți la Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini, unde au organizat un eveniment de informare. Campania desfășurată de a lungul anului 2019 a urmărit prezentarea platformei dedicate https://what-europe-does-for-me.eu , în prima parte accentul fiind pus pe alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, iar la ultimele prezentări au fost incluse teme de actualitate, un exemplu fiind Ziua Internațională a Drepturilor Omului (10 decembrie).


Având în vedere că publicul prezent a fost constituit din tineri, s-a optat pentru câteva mențiuni generale legate de Programul Erasmus+, permisele de călătorie DiscoverEU (pentru cei care anul viitor vor împlini 18 ani) și Corpul European de Solidaritate. Au fost oferite scurte informații despre protecția drepturilor omului în Uniunea Europeană și s-au discutat rezultatele ultimului sondaj de tip Eurobarometru, conform căruia drepturile omului, libertatea de exprimare, egalitatea de gen sunt în topul listei valorilor fundamentale europene.


Fiind în mijlocul unor elevi care studiază la un liceu cu profil tehnologic, s-au dezbătut teme legate de sectorul agricol din Uniunea Europeană și a fost parcurs un chestionar de 10 întrebări propus de EuroStat, Serviciul Statistic al Comisiei Europene. Așa s-a aflat că România este „fruntașă” între statele membre în ceea ce privește contribuția sectorului agricol la Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 4,1% pentru anul 2018. De asemenea România este statul membru în care, la nivelul anului 2018, valoarea producției de culturi agricole a fost de 3 ori mai mare decât valoarea producției animaliere.
La final a fost felicitat colectivul de elevi și profesori ai Liceului „Alexiu Berinde” pentru obținerea titlului de Școală Ambasador a Parlamentului European în România. Liceul va fi inclus și în anul 2020 în seria de activitățile de informare și comunicare ale Centrului Europe Direct Maramureș.

Articolul precedentSe caută hoții din Seini
Articolul următorRecomandările pompierilor maramureșeni pentru sezonul rece