Indicele de confort temperatura-umezeala  a atins pragul critic de 80 de unitati, in localitatea Baia Mare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni.

”Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;
Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castarveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;
Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate. Reglați aparatele de aer condiționat la o temperatura mai mică cu % grade Celsius față de temperatura aerului din afara locuinței. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă (OUG) a Guvernului 99/2000, angajatorii trebuie să fie pregătiţi să asigure măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă. În sensul prevederilor OUG 99/2000 prin temperaturi extreme se înțelege temperaturile exterioare ale aerului, care depășesc +37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.”

Măsurile pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanții sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanții aleși ai salariaților. În unitățile în care funcționează comitetele de securitate și sănătate în muncă măsurile vor fi stabilite de acestea.

Pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă în instituții și în unități finanțate din fonduri bugetare și extrabugetare măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituțiilor.
Pentru ameliorarea condițiilor de muncă, angajatorii vor reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, vor asigura ventilaţia la locul de muncă şi vor alterna efortul dinamic cu cel static. De asemenea, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, administratorii firmelor trebuie să le asigure apă minerală adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Articolul precedentRecomandări pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate
Articolul următorPacient cu arsură solară de gradul II pe o suprafață de 40% din corp