Vremea a fost apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul a fost temporar noros. Vantul a suflat slab la moderat, cu intensificari in zona montana inalta cu viteze de pana la 61 km/h, unde a zapada. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre -2 grade la Targu Lapus si 2 grade la Ocna Sugatag. In zona montana inalta si local in zonele joase s-a semnalat ceata.

Stratul de zapada este prezent pe arii extinse si masura aseara pana la 59 cm, la Baraj Firiza. La primele ore ale diminetii temperatura aerului era cuprinsa intre -6 grade la Baia Mare si -3 grade la Ocna Sugatag, -7 grade la Petrova, -6 Cavnic -5 Borsa Sighetu Marmatiei si Ocna Sugatag.

Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Carosabilul sectoarelor de drumur nationale este curat si umed. Zapada framantata, cu grosimea dcuprinsa intre 1 si 2 cm se gaseste depusa pe carosabilul DN18, intre km 156 si km 160, in Pasul Prislop. Cerul este acoperit. Fulguieste pe DN1C si E58, ninge pe DN18, la Petrova si DN18B, la Targu Lapus. La Borsa ninsoarea este viscolita. Vizibilitatea este redusa, sub 100 de metri, pe DN 18, intre km 160 si km 180, de ninsoarea viscolita. Vantul prezinta, in aceasta, zona intensificari de pana la 30 km/h. Angajatii sectiei de drumuri nationale au intervenit cu 15 utilaje si au imprastiat 47 tone sare. De asemenea, au fost utilizate 600 litri clorura de calciu pe DN 1C si E 58

Nivelurile si debitele cursurilor de apa au fost usor variabile influentate de fenomenele de iarna. Nu au fost semnalate probleme. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Ruscova, Iza, Lapus, Suciu, Cavnic, Sasar, Firiza si Nistru. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta, conform regulamentului.

Stratul de zapada masoara: 78 cm la Cavnic, 75 cm in Pasul Gutai, 69 cm la Firiza, 65 cm la Baiut, 55 cm la Luhei, 37 cm in Poiana Borsa, 36 cm in Baia Borsa, 46 cm la Coroieni, 37 cm la Grosii Tiblesului, 28 cm la Targu Lapus, 22 cm in Baia Mare, 19 cm la Varful Iezer. 17 cm la Sighetu Marmatiei si Ocna Sugatag,

Se mențin avertizarile de avalansa pe traseele montane din Muntii Pietrosu Rodnei si Muntii Gutai.

Prefectura Maramureș: ”Rugam amatorii de drumetii montane sa nu se aventureze si sa tina cont de recomandarile salvamontistilor si jandarmilor montani maramureseni. Nu sunt probleme in alimentarea cu energie electrica a localitatilor din judet. Valori ale temperaturii aerului la aceasta ora: -5 grade in Baia Mare si Cavnic, -4 grade la Borsa, Viseu de Sus, Targu Lapus, Sighetu Marmatiei, -3 grade la Ocna Sugatag.”

Vremea ramane si astazi  inchisa. Pe arii extinse vor cadea precipitatii sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare. La munte va ninge. Izolat cantitatile de precipitatii vor depasi 10 l/mp. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificari la munte viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 2 si 4 grade, iar cele minime intre -2 si 1 grad.

Maine, 12 ianuarie vremea se raceste. Cerul va fi noros si temporar va ninge. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari  temporare, iar pe crestele montane va sufla tare, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -6 si -3 grade, iar cele minime intre -8 si -4 grade.

Pentru duminica, meteorologii au prognozat  ca vremea va fi apropiata de normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros si temporar va ninge. Indeosebi in zona montana,  cantitatile de apa vor fi insemnate si se va depune strat nou de zapada. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari locale, iar pe crestele montane va fi tare, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -2 si 0 grade, iar cele minime intre -3 si -1 grad.

Articolul precedentIJJ Maramureș: Măsuri de ordine publică la datinile ucrainenilor
Articolul următorJandarmii montani maramureșeni – recomandări pentru siguranţa cetăţenilor