Asociația Culturală de Educație prin Artă lanseză în anul Centenarului Marii Uniri seria de evenimente”Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, care se vor desfășura în 6 orașe din România, printre care se numără și Sighetu Marmației. 

 

Vor fi organizate 10 evenimente de iluminat arhitectural, create special pentru 10 clădiri din România, a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani: Ateneul Român, Grădina de vară Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino din București, Cazino Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Muzeul Memorial din Sighet, Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad și Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

 

În jurul fiecărei clădiri emblematice va fi creat un spectacol vizual și sonor, de aproximativ 10-15 minute, care va fi reluat de 5 ori pe parcursul serii respective, pentru toate monumentele arhitectonice din program.

 

Spectacolele vor pune în valoare 10 clădiri reprezentative pentru momentul Marii Uniri, iar acest tip nou de manifestare culturală, care îmbină elementele de arhitectură, tehnologia și arta va oferi locuitorilor din 6 orașe acces direct la semnificația istorică și frumusețea unor simboluri culturale naționale. Evenimentele de iluminat arhitectural vor fi însoțite de prezentări audio ale clădirilor și istoriei lor.

 

În Sighetu Marmației evenimentul va avea loc sâmbătă, 10 noiembrie, începând cu ora 19:30 la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.
Articolul precedentSfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii Jandarmeriei Române
Articolul următorCa să treci strada regulamentar, pe zebră, trebuie să mergi din șanț în șanț