Duminică, 12 mai 2019, la Catedrala Episcopală ”Sfânta Treime” din Baia Mare, după celebrarea Sfintei Liturghii de către Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a conferit titlul de Cetățean de Onoare al județului Maramureș Înaltpreasfințitului Părinte Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentare și Meridionale.

 

Președintele Consiliului Județean Maramureș a arătat că ÎPS Iosif Pop face cinste și onoare județului Maramureș și întregii țări prin întreaga sa activitate cultural-pastorală, misionar-liturgică și administrativă pe care o desfășoară în Europa Occidentală și Meridională. Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală cu sediul la Paris a fost ridicată, prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5 iulie 2001, la rangul de mitropolie, cu titulatura ”Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală și Meridională”, arhiepiscopul Iosif Pop devenind, cu această ocazie, mitropolit. A fost înscăunat ca Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale la 21 octombrie 2001.

Prin purtarea de grijă a ÎPS Mitropolit Iosif au fost organizate în cadrul Mitropoliei Ortodoxe pentru Europa Occidentală și Meridională următoarele eparhii sufragane: Arhiepiscopia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală, cu sediul la Paris, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cu sediul la Roma și  Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, cu sediul la Madrid. Meritele Înaltpreasfinției Sale au fost recunoscute și de președintele României, care în anul 2004 l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

 

Articolul precedentPercheziții în mai multe județe din România. Sute de persoane sunt implicate iar 30 de tone de pește, impropriu consumului, confiscat
Articolul următorDescărcări electrice, vijelii și grindină