Consiliul Județean Maramureș depune cerere de accesare a fondurilor europene pentru reabilitarea Teatrului de Vară. Astfel aleșii județeni maramureșeni au adoptat recent proiectul de hotărâre privind promovarea în parteneriat a proiectului „ETHNO – Cultură şi tradiţii autentice”.

 Consiliul Județean Maramureș, în calitate de aplicant lider, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, împreună cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în calitate de partener, pregătesc depunerea cererii de finanțare și a documentelor însoțitoare pentru accesarea fondurilor externe nerambursabile prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI CBC Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, 2014 – 2020, Obiectiv Tematic 3 – Promovarea culturii locale şi conservarea patrimoniului istoric”, Prioritatea 1. Proiectul are în vedere realizarea Centrului Urban Baia Mare, în scopul punerii în valoare a întregului ansamblu din Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, printr-o arhitectură minimală și o refuncționalizare a acestuia. Astfel, se va crea un instrument care să susțină mișcarea culturală a orașului, aducând un plus de calitate în petrecerea timpului liber. Funcționarea propriu-zisă a clădirii nu se va modifica, însă se vor propune trei corpuri noi, în vederea adaptării la factorii meteorologici.

„În cadrul proiectului care are ca scop realizarea Centrului Urban Baia Mare vorbim, de fapt, despre reabilitarea Teatrului de Vară al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, un proiect complex și mare, la care ținem foarte mult. Acesta a fost dezbătut și anul trecut, când am văzut că nu există în bugetul propriul al Consiliului Județean Maramureș resursele financiare necesare pentru a reabilita întreg complexul. Implementarea proiectului presupune invesții în valoare de peste 700.000 euro, motiv pentru care încercăm promovarea acestuia prin fonduri europene. Într-adevăr, instituția Consiliului Județean Maramureș va trebui să contribuie la proiect cu o sumă consistentă, care să acopere cofinanțarea de 5% din valoarea eligibilă, dar și cheltuielile neeligibile, însă vorbim despre un proiect extrem de important și necesar atât pentru Maramureș, cât și pentru municipiul Baia Mare, unde ar merita să vedem în viitor un asemenea punct de atracție”, a arătat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

 Lucrările de reabilitare se vor concentra pe creșterea ofertei de spații destinate vieții culturale, prin repunerea în circuitul public a două spații de ținută, destinate evenimentelor cultural, teatru, concerte, cinema. Totodată, se urmărește stoparea distrugerii unor spații de mare valoare artistică, care fiind scoase din uz sunt supuse degradării galopante. Nu în ultimul rând, proiectul își propune salvarea unui monument istoric de mare valoare, dar și sporirea ofertei turistice culturale a municipiului Baia Mare.

 

 

 

Articolul precedentPoliţiştii maramureşeni au continuat acţiunile pentru combaterea delictelor silvice
Articolul următorSorina Pintea, anchetată de procurorii DNA! Fostul ministru al Sănătăţii ar fi luat mită