În Baia Mare va avea loc joi vernisajul expoziției ”Descoperiri medievale timpurii din Maramureș”. Expoziția este găzduită de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Descoperirile arheologice din județul Maramureș au scos la iveală pentru perioada medieval timpurie în special așezări. Astfel au fost marcate pe hartă așezări rurale încadrate în secolele VII – IX, la Bozânta Mică, Boiu Mare, Chechiș, Crăciunești, Lăpușel, Mesteacăn, Oarța de Jos, Prislop, Tisa și Vălenii Șomcutei. Asemenea așezări sunt caracterizate prin locuințe cvasi-pătrate, cu sau fără vatră de foc, materialul de construcție fiind lemnul, lutul și paiele sau stuful. În apropierea locuințelor erau construite anexe gospodărești și fântâni. Așezările erau situate de-a lungul văilor, iar numărul considerabil de greutăți de la plasele de pescuit demonstrează principala ocupație a locuitorilor pescuitul. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie deține în cadrul colecțiilor sale piese din descoperiri aparținând și județului Satu Mare printre care se numără cele de la Berea, Culciu Mare și Foeni. Piesele expuse în cadrul expoziției sunt reprezentative pentru epoca medieval timpurie definind aspecte legate de viața locuitorilor din aceste zone.

Expoziția va fi deschisă pe perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, de marți până duminică, între orele 10.00 – 16.00 la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Articolul precedentMinisterul Sănătății a alocat bani pentru achiziționarea de aparatură medicală la Spitalul Municipal Sighet
Articolul următorS-au făcut primele demersuri pentru ca podul din Iapa să fie reabilitat