Conducerea DGASPC Maramureș a explicat Consiliului Județean situația înregistrată la CRPH Sighetu Marmației. Aleșii județeni s-au întâlnit astăzi în ședință de îndată pentru a dezbate acest subiect.

În fața plenului au fost invitate reprezentantele executivului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, respectiv Alina Coste-Mădăras, director general, Dorina Curteanu, director Asistență Socială și Maria Griguța, director economic, pentru a explica aleșilor județeni măsurile luate în urma problemelor indentificate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș a subliniat faptul că instituția județeană are doar atribuții financiare, nu și atribuții executive de a interveni asupra modului în care sunt îngrijiți beneficiarii DGASPC.

Cerem, însă, seriozitate, în concordanță cu sumele investite în cadrul acestei instituții. În ultimii doi ani de zile am primit felicitări din partea Direcției de Asistență Socială pentru sumele acordate, care au fost absolut mulțumitoare de fiecare dată și au fost corelate cu necesitățile transmise. Totodată, au fost crescute semnificativ salariile angajaților din DGASPC, pentru ca toți să fie mulțumiți.

În ultima lună, însă, au apărut mai multe incidente care au revoltat și reprezentanții Consiliului Județean, iar o parte dintre aleși au cerut demisia conducerii executive.

Ceea ce ne dorim, însă, nu este o discuție aprinsă, ci vrem ca astfel de probleme să nu mai fie semnalate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Și este necesar ca angajații DGASPC să fie mult mai atenți, mai empatici și mai înțelegători cu beneficiarii de care se ocupă, pentru că astfel de lucruri nu mai pot fi tolerate.

Avem știință de faptul că nu există suficienți angajați cu vocație în sistem, însă este nevoie de mai multă implicare în selecția și instruirea personalului, dar și de mai multă performanță și autoritate la nivelul executivului.

Și un lucru este cert: există vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat la Poienile de sub Munte și la Sighetu Marmației, iar dacă aceștia nu vor fi identificați, vom considera că este de vină conducerea DGASPC Maramureș”, a declarat șeful administrației județene. 

În explicațiile oferite de Alina Coste-Mădăras, directorul general al DGASPC, aceasta a precizat că până vineri, 6 septembrie, toți cei 32 de beneficiari aflați în Centrul de Recuperare din Sighetu Marmației vor fi relocați în alte locații din Sighet și Baia Mare.

”Am dispus de urgență constituirea unei comisii de cercetare administrativă care să verifice modul în care au fost tratați beneficiarii internați în centrul din Sighet și vom lua măsurile legale care se impun”. a spus Alina Mădărăs. 

Control paralel la Sighet

În paralel cu comisia instituită la nivelul DGASPC, comisia de asistență socială din cadrul Consiliului Județean Maramureș va începe un control paralel pentru a prezenta, în zilele următoare, un raport individual plenului CJ Maramureș.

În funcție de raportul care va fi întocmit la final și după ce DGASPC va prezenta rezultatele propriei anchete, discuția va fi reluată. 

A fost cerută inclusiv demisia directorului DGASPC Maramureș dar deocamdată nu va fi luată o asemenea decizie.

Articolul precedent”Primul ghiozdan” oferit de Consiliul Județean Maramureș va ajunge la elevii de clasa zero din 74 de UAT-uri
Articolul următorÎNCEPE ȘCOALA: IPJ Maramureș derulează campania de informare și prevenire „10 Pentru Siguranță”