O expoziție inedită de documente vechi a avut loc la Giulești. Prezentarea a fost făcută de Livia Ardelean, consilier superior la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale cu ocazia inaugurării Centrului de cercetări istorico teologioce ale credințelor și cultelor din Maramureș.

 

 Expoziția a prezentat o parte din istoria comunei Giulești și implicit a Maramureșului.

 

”Am încercat în mica noastră expoziție să aducem câteva imagini după documente aproape toate inedite în legătură cu comuna Giulești cu toate satele componente. Comuna Giulești, una din cele mai vechi comune din Maramureșul istoric, o comună care a fost formată din satele Giulești, Berbești, Ferești și Mănăstirea. Această comună, deși pentru ea s-au păstrat foarte multe documente, din nefercire pentru noi, foarte puține dintre aceste documente au văzut lumina tiparului dar și mai puține au fost studiate și interpretate”, a spus Livia Ardelean, consilier superior la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale.

 

Consilierul superior la Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale a precizat că această expoziție este un început bun pentru a prezenta o parte din documentele importante pentru istoria Maramureșului.

”Este timpul ca printr-un efort comun pe care noi ni l-am propus să începem cel puțin acest demers și să începem să publicăm, să scoatem la lumină cât mai mult din istoria acestor locuri. Este o istorie despre care toată lumea pare a ști totul, dar de fapt știm foarte puțin. E cazul să știm mai mult, din toate punctele de vedere și documentele să știți că ne spun tot ce vrem noi să aflăm. Avem documente medievale, copii după documente aflate atât la arhivele naționale ale României la Cluj, la Baia Mare, la arhivele naționale maghiare, la arhivele austriece pentru că documentele cu referire la Maramureș sunt împărțtiate în câteva țări”, a adăugat Livia Ardelean.

 

Livia Ardelean a mai spus că documente despre istoria Maramureșului se găsesc atât în țară, cât și în Slovacia, în Ungaria, în Austria și în Ucraina.
Articolul precedentSighetu Marmației-Substanţe toxice indisponibilizate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase
Articolul următorŞeful PSD Maramureş, nehotărât: Orice vot va fi o înfrângere