Activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș s-a materializat, în anul 2018, în executarea a 5.915 misiuni specifice. Anul trecut, inspectoratul a înregistrat o creștere în ceea ce privește misiunile de asigurare a ordinii publice.

În anul 2018, structurile operative ale jandarmeriei maramureșene şi-au direcţionat efortul pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea criminalităţii stradale, vizând creşterea performanţei structurilor operative în îndeplinirea misiunilor de ordine şi siguranţă publică.

Pentru asigurarea unui climat de normalitate, cu ocazia desfășurării unor manifestări șia dunări cu public numeros, în perioada de referință, au fost executate 580 de misiuni, cu 55 mai mult decât în 2017, din care un număr de 153 au fost avizate, un procentaj de 26%. Trebuie menționat că sunt manifestări publice care nu sunt supuse autorizării, declarării și avizării dar din păcate sunt și manifestări publice pentru care nu s-a solicitat avizarea și nu s-a făcut declararea lor. Un lucru regretabil și pentru aceasta, noi vom încerca să îi conștientizăm pe organizatori, prezentându-le consecințele negative pe care le poate avea o astfel de atitudine dar și măsurile legale împotriva acestora. Asigurarea unor reacții imediate și oportune în situații deosebite a constituit o prioritate pentru noi, în acest sens fiind executate 94 de acțiuni de restabilire a ordinii publice, constrând în 14 intervenții pentru aplanarea unor conflicte, 65 de intervenții la alte solicitări și 15 intervenții pentru salvare și evacuare. Un număr relativ de misiuni de restabilire a ordinii publice și considerăm că principalul factor este gradul de conștientizare de către cetățenii județului nostru vizavi de importanța respectării legii. Practic, ne dorim ca acest număr să meargă înspre 0, să folosim cât mai puțin forța.”, declară Mihai Dan Haiduc, prim adjunctul inspectorului șef al IJJ Maramure.

În ceea ce privește menținerea ordinii publice, jandarmii maramureșeni i-au sprijinit și pe polițiști, alături de care au intervenit la aproape 4.000 de misiuni. Posturile de jandarmi montane au executat 1.394 misiuni specifice de menţinere a ordinii publice însumând 1.346 patrule de jandarmi în staţiunile montane Borşa, Şuior–Mogoşa, Cavnic şi Valea Vaserului. S-au desfășurat activităţi de informare şi îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement, dar şi 15 participări la acţiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate/salvate 54 persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.

 

 

Articolul precedentȘeful ITM Maramureș: ”Transferul contribuțiilor a avut impact pozitiv”
Articolul următorA crescut gradul de încadrare în poliția din Maramureș, dar e loc și de mai bine