“Cred că cele mai impresionante povești din Maramureș sunt ale bătrânilor. Ei au scris povestea Maramureșului, ei au muncit ogoarele, ei au mânat animalele la pășune, ei au dat lemnului valoare și ei…, care au mai rămas în viață, ne mai pot spune povești de odinioară…”

Acestea sunt cuvintele maramureșeanului Gabriel Motica, pasionat de fotografie dar în special de a surprinde în lucrările sale chipurile oamenilor.
Cele mai expresive fotografii sunt ale bătrânilor din Maramureș, trecuți de 90 de ani, oameni uitați de autorități, care trăiesc de pe o zi pe alta și se întreabă cum de “moartea nu vine”.
Fiecare rid de pe chipurile lor are câte o poveste. Se observă tristețea sau “bucuria spirituală” așa cum se exprimă chiar fotograful.
Gabriel Motica a cuprins toate aceste poze, într-un album care se numește “Povești din Maramureș”.
Nu trebuie să vină străinii să ne descopere comorile, și nici televiziunile de afară. Acești bătrâni au povești uimitoare.  După ce dispar, toți vom căuta cu disperare povești și nu o să mai fie nimeni să le spună!!!” a spus Gabriel Motica.
Unul din bătrânii surprinși de fotograf are 96 de ani.
“Povestea acestui bătrân m-a impresionat foarte mult pentru că locuiește într-o casă veche de lemn, construită pe vremea împărătesei Maria Tereza! Bătrânul trăiește în continuare și are 96 de ani. M-am bucurat foarte mult” mărturisește Motica.
O altă poveste interesantă este cea a bătrânei din Botiza. Are ochi albaștri iar fața ei este brăzdată de riduri, la cei 95 de ani ai săi. Trăiește singură și doar cu credința în Dumnezeu își duce viața înainte.
Gabriel Motica are deja Maramureșul la degetul mic, cunoaște fiecare zonă a județului și își propune să descopere și alte povești, pe care să le transmită mai departe.
Articolul precedentPeste 100.000 de pensionari în Maramureș
Articolul următorMaramureșul a prezentat Europei tradițiile sale, în cadrul evenimentul “Fete de L’Europe”