Părinții unui număr de 17 elevi au venit astăzi la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, revoltați  școala unde învățau până acum copiii a fost închisă

În prima zi a noului an școlar când s-au prezentat cu copiii la festivități, aceștia au găsit lacătul pe ușă și au aflat că de fapt autoritățile locale sunt cele au decis închiderea unității școlare iar părinții nu au fost consultați.
Mai mult i-au transferat pe copii într-o altă școală din oraș, aflată la 5 km depărtare.
Inspectoratul Școlar Județean Maramureș prin comunicate de presă a motivat fie  că sunt elevi puțini care învață simultan, fie că în săli ar fi miros de mucegai iar în sălile de clasă, igrasie.
Vina este aruncată de la o instituție la alta 
Părinții susțin însă că există o decizie a Ministerului Educației, care a aprobat și pentru acest an, funcționarea unității de învățământ iar pentru ei, distanța ar fi prea mare mai ales în timpul iernii, când ar trebui să își trezească odraslele cu o oră mai devreme și să alerge la microbuzul care de multe ori a lăsat elevii pe drumuri iar alteori s-a defectat.
“Am elevă în clasa a IV-a, are două operații la picior, nu are voie să stea în frig, dacă vine microbuzul nu așteaptă dacă ai întârziat 5 minute. Mașină personală nu am iar soțul lucrează. Ce fac în aceste condiții mai ales iarna când trebuie făcut cărări ca să ajungi la microbuz. Plus că și iarna a rămas înzăpezit iar copiii au împins ca să pornească. “ ne-a declarat Maria Anton – mămică.
 
“Am avut două ședințe la fața locului și nu ne dau nici un rezultat. Ei ne forțează să ne ducem copiii în vale, am cerut hârtie scrisă, nu ne-au dat nimic. Își bat joc de noi. Domnul inspector ne trimite la primar, domnul primar la Inspectorat. Nu mai știm ce să înțelegem. Acolo este și cineva interesat să cumpere, noi așa am auzit. “ a explicat Maria Rad, mămică.
“Mie una nu îmi convine să îmi duc fetița la centru. În fiecare zi am fost cu copiii în fața școlii de când a început școala, dar nimeni nu ne-o întrebat nimic. Nimeni nu a stat de vorbă cu noi. Noi suntem luați de proști, suntem bătaia de joc a lor” a adăugat Cristina Mihali, o altă mămică.
Școala nu a beneficiat de investiții recente 
Pe de altă parte primarul orașului Borșa, Ion Timiș ne-a declarat  nu a făcut și nici nu va face  investiții dacă nu sunt copii mai mulți, și  el nu este răspunzător de închiderea școlii, ci Inspectoratul Școlar și directorul care a pus  lacăt pe ușă.
Cât despre șobolanii care există în zona școlii se pare că nu este dezinteres pentru deratizare, mai ales că s-a discutat despre dărâmarea clădirii.
“Dacă ISJ Maramureș ar spune că acolo poate funcționa școala că există număr suficient de copii, eu pot face investiții. Altfel nu aș arunca banii pe geam. Eu nu știu de nici o adresă de la minister. Nu știu de nici o decizie. Legat de înstrăinarea terenului, sunt doar povești. Măcar 12 copii de clasa întâi și una de a doua, dacă ar exista ar merita. Eu nu sunt de acord cu clasele simultane. Trebuie să știți că din luna noiembrie 2018 s-a luat decizia închiderii școlii, atunci s-a dat hotărârea de Consiliu Local, dar de atunci și până azi, dacă Inspectoratul Școlar Maramureș își numea o conducere care să știe să administreze școala, poate că lucrurile ar fi stat altfel. Dar dacă îi întrebați pe majoritatea inspectorilor unde este Școala 2, o să va spună că nu știu. Ori așa nu știu ce fel de Inspectorat e ăsta.” ne-a declarat primarul Ion Timiș.

Totuși, edilul a lăsat neclarificate multe aspecte legate de igienizarea scolii și pregătirea acesteia pentru noul an școlar, lucru de care administrația locală trebuia să se ocupe, fiindcă școala este administrată de Primărie.

Interese pentru teren ?
Unii părinți susțin că în zona școlii s-ar fi făcut ceva măsurători și cred  la mijlocul deciziei luate stau anumite interese pentru preluarea terenului, deoarece clădirea școlii este situată într-o zonă frumoasă, cu privire spre Munții Pietrosul Rodnei, locație potrivită pentru un complex hotelier sau altă bază de agrement.
Conducerea Inspectoratui Școlar Județean, reprezentată de inspector școlar general Ana Moldovan, nu a dorit să   stea de vorbă cu părinții în prezența presei, jurnaliștii fiind nevoiți să părăsească sala de ședințe. Doamna inspector a argumentat că sunt “probleme tehnice” care trebuie explicate părinților. La final s-a transmis un nou comunicat.
Mâine, inspectorul școlar general însoțit de inspectorii generali adjuncți vor reveni la Școala Structură Gârlea șiulterior, vor avea o întâlnire tehnică cu Primarul orașului Borșa.”, arată Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș 
Părinții sunt în schimb hotărați  nu renunțe și declară  dacă problema nu  fi rezolvată se vor duce direct la Ministerul Educației Naționale, cu copiii.
Articolul precedentUn sportiv de la C.S.M.Știința Baia Mare prezent la Cupa Mondială din Japonia
Articolul următorVicepremierul din Moldova a primit cadou de la reprezentanții Maramureșului