Organizația Femeilor Liberale a desfășurat în luna octombrie o campanie de informare a femeilor despre măsurile de prevenire a cancerului mamar. În Sighetu Marmației această campanie s-a încheiat printr-o acțiune de conștientizare a femeilor despre importanța verificărilor pentru prevenirea acestei boli.

În România sunt diagnosticate, în fiecare an, în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat și foarte multe nu supravieţuiesc, pentru că sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii.  Cancerul de sân poate fi vindecat dacă este depistat la timp.

”Am încheiat șirul unei campanii pe care noi am desfășurat-o la nivelul Maramureșului istoric de conștientizare a femeilor cu privire la importanța verificărilor pentru prevenirea cancerului mamar. Am împărțit și pliante, am avut și întâlniri cu femei care au învins această boală pentru că toată lumea știe că descoperit cancerul într-o fază incipientă se poate trata cu succes și de aceea am avut două dintre doamnele care au trecut prin calvarul acestei boli, pentru că nu este o boală ușoară, și care sunt bine acum. Ne-au împărtășit din experiențele lor din perioada de derulare a tratamentului”, a explicat Anișoara Mihali, vicepreședinte OFL România.

Femeile liberale au dat sighetencelor pliante cu informații utile despre prevenirea acestei boli și un balon colorat simbol al luptei împotriva cancerului de sân.

”Pliantele pe care noi le-am împărțit femeilor luna aceasta au cuprins 10 puncte, puncte care spunem noi că sunt de folos oricărei femei în prevenția cancerului la sân. În primul rând le-am spus să aibă un stil de viață sănătos, să consume fructe, legume, cereale integrale, să nu consume băuturi carbogazoase, să nu consume în exces grăsimi, să reducă consumul de alcool sau chiar să îl elimine, tutunul de asemenea, să consume 2 litri de apă zilnic, să facă exerciții fizice zilnic. Sunt sfaturi care ar fi de folos oricui și dacă le-am respecta am avea un stil de viață sănătos și am preveni nu doar cancerul mamar ci și alte boli. A fost o campanie reușită, lumea ne-a primit cu interes și sperăm ca pe viitor femeile vor suferi mai rar de această boală”, a mărturist Anișoara Mihali.

În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenței, dar și pe primul loc din punct de vedere al mortalității, pentru că foarte multe femei nu conștientizează pericolul sau nu ajung la timp la medic ca să se poată vindeca.

Articolul precedentÎn 1 noiembrie se dispută Trofeul ”Gheorghe Ene”
Articolul următorConferința internațională „Pe urmele preotului dr. Vasile Lucaciu la Roma și Vatican”, un eveniment de succes