Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat duminica aceasta că Iranul nu are nicio intenţie „să continue operaţiunile defensive”, o referire la atacul pe care l-a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului, dar a subliniat că Teheranul nu va ezita „să-şi protejeze interesele” dacă va fi nevoie.

„În acest moment, Republica Islamică Iran nu are intenţia de a continua operaţiunile defensive, dar, dacă este necesar, nu va ezita să-şi protejeze interesele legitime împotriva oricărei noi agresiuni”, a scris Amir-Abdollahian pe contul său pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter).

„Exercitarea dreptului la autoapărare demonstrează abordarea responsabilă a Iranului faţă de pacea şi securitatea regională şi internaţională”, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Orientul Mijlociu fierbe. Iranul a lansat peste 200 de proiectile împotriva Israelului. Forţele americane se implică și doboară dronele. Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Separat, şeful diplomaţiei iraniene a mai anunţat că Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi „limitate” şi cu scop de autoapărare. Totodată, Teheranul şi-a notificat vecinii regionali cu 72 de ore înainte de atac, a mai spus Amir-Abdollahian. Înaltul oficial iranian a făcut aceste declaraţii duminică, la o întâlnire cu ambasadori străini la Teheran, potrivit Reuters.

Iranul a lansat sâmbătă peste 200 de drone şi rachete împotriva Israelului, drept răzbunare la un bombardament atribuit Israelului asupra consulatului iranian de la Damasc, la 1 aprilie.

Represaliile de sâmbătă reprezintă primul atac direct lansat vreodată de puterea iraniană asupra teritoriului israelian. 

Ambasadorul Israelului în România, interviu extraordinar la Realitatea Plus: „Am știut că va urma ceva. Va fi pace doar dacă punem punct Iranului. A condamna nu este suficient”

Sursa: Newsinn

Articolul precedentAmbasadorul Israelului în România, interviu extraordinar la Realitatea Plus: „Am știut că va urma ceva. Va fi pace doar dacă punem punct Iranului. A condamna nu este suficient”
Articolul următorPrognoza meteo 15 aprilie. Temperaturi în prag de caniculă: maxime de 34 de grade