Percheziţii ale jandarmilor specializaţi în lupta antidoping au avut loc în Satul Olimpic, confirmând suspiciuni de dopaj.

Percheziţiile au fost efectuate de jandarmi din cadrul Biroului central de luptă împotriva încălcărilor la adresa mediului şi a sănătăţii publice (Oclaesp), care este responsabil şi de cazurile de dopaj. Acesta este primul caz de suspiciune de dopaj din cadrul acestei olimpiade, care se va încheia duminică. Potrivit uneia dintre sursele apropiate cazului, antrenorul Amar Benida este în primul rând ţinta anchetatorilor în acest caz. Djamel Sedjati a terminat pe locul al treilea în finala olimpică de la 800 de metri, sâmbătă seara, pe Stade de France.

În ultimii ani, cazurile de dopaj la Jocurile Olimpice au fost un subiect constant de îngrijorare și controverse. Unul dintre cele mai mari scandaluri de dopaj din istoria Jocurilor Olimpice a fost descoperit după Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, unde s-a demonstrat că un număr mare de sportivi ruși au fost implicați într-un program de dopaj sponsorizat de stat. Agenția Mondială Antidoping (WADA) a dezvăluit că probele de urină ale sportivilor ruși au fost manipulate pentru a ascunde utilizarea substanțelor interzise. Ca urmare, mai multe medalii au fost retrase, iar Comitetul Olimpic Rus a fost suspendat temporar de la competițiile internaționale.

La Jocurile Olimpice de Vară de la Rio din 2016, un număr semnificativ de sportivi au fost descoperiți pozitivi la teste antidoping, în special în rândul atleților. Un exemplu notabil este cazului lui Jemima Sumgong din Kenya, câștigătoarea maratonului, care ulterior a fost suspendată pentru dopaj. De asemenea, câțiva sportivi din Rusia au fost excluși de la competiție din cauza implicării în scandalul de dopaj de la Soci.

Curlerul rus Alexander Krushelnitskiy, care a câștigat medalia de bronz în competiția de curling mixt, la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018, a fost testat pozitiv pentru meldonium, o substanță interzisă. Medalia i-a fost retrasă, iar acesta a fost suspendat.

Jocurile Olimpice de Vară din 2021 – Tokyo, Japonia: Blessing Okagbare, o atletă nigeriană specializată în sprint și sărituri, a fost suspendată din competiție după ce a fost depistată pozitiv pentru o substanță de creștere a hormonilor. Aceasta a fost exclusă din competiție cu doar câteva ore înainte de semifinala probei de 100 de metri.

Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022 – Beijing, China. Patinatoarea artistică Kamila Valieva a fost testată pozitiv pentru o substanță interzisă înainte de Jocurile Olimpice, dar cazul său a devenit cunoscut abia în timpul competiției de la Beijing. În ciuda rezultatului pozitiv, Valieva a fost permisă să concureze, dar cazul a provocat dezbateri intense în rândul publicului și oficialilor.

Sursa: Realitatea de Arges

Articolul precedentROMÂNII POT ACHIZIȚIONA TITLURI DE STAT TEZAUR CU DOBÂNZI ATRACTIVE
Articolul următorECHIPA MANCHESTER CITY A CÂȘTIGAT SUPERCUPA ANGLIEI DUPĂ VICTORIA ÎN FAȚA LUI MANCHESTER UNITED