În urmă cu câteva săptămâni, Asociația Elevilor din Maramureș a finalizat un studiu la nivel de județ (Barometrul Respectării Drepturilor Elevilor), care arăta faptul că 70% dintre elevii respondenți au auzit despre existența Statutului Elevului (actul normativ care reglementează drepturile și îndatoririle elevilor înmatriculați în unitățile de învățământ de stat, particular sau confesional din România), însă 80% dintre aceștia au cunoștințe medii sau scăzute legate de prevederile acestui act.

Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere că 60% din participanții la studiu nu au avut parte de prezentarea unei sinteze a Statutului Elevului în toamna anului 2018.
De asemenea, 45% dintre elevi au afirmat că în unitatea lor de învățământ nu există posibilitatea de informare cu privire la drepturile elevilor. 60% dintre beneficiari susțin că în timpul orelor de dirigenție nu au abordat tematici legate de încălcarea drepturilor elevilor și tot același procent au spus că în liceul lor drepturile le sunt parțial sau deloc respectate.

De aceea, AEM lansează una dintre cele mai ambițioase sesiuni de consultare publică din
sistemul de învățământ liceal din România, Operațiunea Cutia. Această inițiativă, care are la bază sloganul “Educația nu este un joc de noroc!”, presupune plasarea unei urne în cele 31 de licee maramureșene, în care elevii pot introduce bilete anonime cu întrebările pe care le au în legătură cu drepturile și obligațiile lor.

AEM: ”Pașii următori sunt colectarea întrebărilor și pregătirea răspunsurilor, pe care le vom comunica în cadrul unei sesiuni de consultare publică alături de elevii și profesorii din fiecare liceu, la un interval de o săptămână de la plasarea cutiei.
Până la finalul anului școlar 2018-2019 ne propunem să ajungem în toate cele 31 de licee pentru a face vocea elevilor auzită, pentru a clarifica nelămuririle pe care elevii și profesorii le au în legătură cu prevederile din Statutul Elevului, Legea Educației Naționale și Regulamentul de Ordine și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, și pentru a pune capăt problemelor din învățământul maramureșean. Cutia va fi putea fi găsită în licee începând cu săptămâna viitoare, iar alături de ea o serie de premii, așa că pe această cale le transmitem tuturor elevilor să fie cu ochii în patru! Zilele în care cutia va fi plasată în fiecare liceu vor fi anunțate prin intermediul paginii noastre de Facebook, dar și prin afișe și anunțuri în fiecare unitate de învățământ.”

Articolul precedentMaraMedica – Manifestare științifică și expozițională în domeniul medical, în Baia Mare
Articolul următorȘeful ITM Maramureș: ”Transferul contribuțiilor a avut impact pozitiv”