Credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Maramureș celebrează „Luminația”. Este considerată a fi o sărbătoare a morților iar în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintelor celor dragi.

Obiceiul „Luminaţiei” se păstrează atât în mediul urban cât şi în cel rural.
Din păcate însă tot mai puţini sunt cei care respectă această tradiţie spun etnologii maramureşeni.

Dar cum arată Luminația 2019?

„Am văzut tot mai multe morminte părăsite, neîngrijite ceea ce este trist. Nu mai ne amintim de cei plecaţi dintre noi, unii s-au mutat în străinătate şi au uitat pur şi simplu să mai vină la cimitir. Preoţii mai umblă cu crucea, se merge pe tipicul creştin dar mult, chiar foarte mult s-a pierdut din tradiţie. Unii petrec, aduc tot felul de bunătăţi la morminte şi împart. Asta nu e rău.” a explicat pentru Realitatea de Maramureş, Pamfil Bilţiu, etnolog.

Numărul cerşetorilor s-a înmulţit
„Pur şi simplu mergi la cimitir şi vrei să ai linişte, să te rogi dar ce se întâmplă? E plin de cerşetori care vin unul după altul să ceară.Nimeni nu îi opreşte, nimeni nu îi trage la răspundere. Ori pui coroane sau flori mai frumoase, pleci de la mormânt şi vin şi le fură.” a mai menţionat Bilţiu.
Totuşi maramureşenii nu trebuie să uite de semnificaţia acestei sărbători. Cultul focului este cel mai important.
„Lumânarea aprinsă are o putere extraordinară. Se spune că mortul e pândit de tot felul de duhuri rele, de aceea se aprind lumânări. Este un obicei preluat de la indieni şi are o însemnătate aparte în ceea ce priveşte comemorarea celor trecuţi la cele veşnice. Lumânările aprinse pe morminte vor lumina tot anul calea sufletelor iar morţilor le va aduce pacea şi odihna veşnică.” este de părere Pamfil Bilţiu.

Programul preoţilor în cimitire
Preoții ortodocși vor fi prezenți în cimitirele băimărene pentru a oficia slujbe, și mâine, 2 noiembrie, de la ora 13.
De asemenea în bisericile ortodoxe se face pomenirea celor adormiți, ziua fiind cunoscută ca “Moșii de toamnă” când vor fi pomeniţi cei adormiți.
Cu această ocazie celor care merg la cimitire li se atrage atenţia că locurile de veci se reconcesionează dar trebuie achitată o taxă de 250 de lei. Cel puțin astfel de afișe se găsesc la Cimitirul Horea 2 din Baia Mare.

În Cimitirul Horea 1, mizerie până în gât 

Oamenii care au fost prezenți ieri și astăzi la mormintele celor dragi cu flori și candele au avut parte de surprize neplăcute. Cei care au curățat mormintele au aruncat mizeria dintr-un loc în altul, în loc să o ducă la container.

Așa se face că unele morminte care fuseseră curățate au devenit gropi de gunoi.

“Este lipsă de respect. Vin la mormânt la bunicul meu și găsesc mizerie? Pentru că alții nu au avut unde arunca gunoaiele? Și cei de la cimitir nu spun nimic” a spus Anamaria B. care ne-a transmis și câteva poze.

 

 

Articolul precedentModificări de ultima oră pentru alegerile prezidențiale. Anunțul STS despre afișarea rezultatelor
Articolul următorUltima escrocherie în trafic. Să nu cobori din mașină dacă vezi asta!